În centrul Limei a avut loc ieri un marș la care au participat mii de persoane, indigeni, ecologiști sau studenți, care purtau pancarte pe care era scris ”Energie regenerabilă 100%” sau ”Viața valorează mai mult decât aurul” și scandau ”Schimbați sistemul, nu clima!”, scrie Le Monde.
Intenția manifestanților, veniți din Ecuator, Brazilia și Bolivia, a fost de a pune presiune pe reprezentanții celor 195 de țări, reuniți în capitala peruană, pentru a ajunge la o înțelegere în ceea ce privește atenuarea pericolului reprezentat de schimbările climatice. ”Schimbările climatice pot fi fatale pentru noi toți, iar evitarea lor a devenit o problemă de supraviețuire. Trebuie să avem grijă de planetă, este casa noastră, a tuturor, și singura pe care o avem”, a spus Ronald Guille, reprezentant al organizației ecologiste Admicco din Peru.
Brian Palacios, un tânăr de 20 de ani, cântăreț de hip hop, a manifestat și el la Lima pentru a opri poluarea. ”Au avut loc atâtea conferințe înaintea acesteia de la Lima și totuși schimbările climatice și poluarea reprezintă, în continuare, o mare problemă. Trebuie să ne mobilizăm, să ne gândim la comunitățile din care facem parte, la copii noștri, nu numai la bani și la cariere”, a spus Palacios.
Manifestația de la Lima s-a vrut ecoul unei mobilizări mondiale pe climă a societății civile, iar organizatorii acestui marș au vrut să contribuie, prin mesajele lor, la readucerea efectelor schimbărilor climatice în centrul atenției politicienilor de pe întreaga planetă.
Comunitatea internațională și-a fixat ca obiectiv limitarea la 2 grade Celsius a creșterii temperaturilor medii globale însă activitățile oamenilor imprimă o viteză îngrijorătoare acestui fenomen. Există temeri, împărtășite de specialiști, că până în 2100 planeta se va încălzi cu 4 sau 5 grade Celsius, o perspectivă care pune în pericol securitatea alimentară, sursele de apă și poate provoca epidemii, dar și fenomene meteo extreme.
Citește și:
Săptămână decisivă la Lima. Maratonul diplomatic pe climă continuă
Lima: America Latină reîmpădurește 20 milioane hectare de teren degradat
Fondul verde pentru climă, la aproape 10 mld. dolari. SUA, pe primul loc