Liber la constructii „provizorii” in arii „protejate”

Profitand de haosul din perioada alegerilor prezidentiale, ministrul interimar al mediului, Elena Udrea, a modificat legislatia privind inchirierea terenurilor din zone protejate. Schimbarile legislative vor permite preluarea in regim de urgenta a zeci de mii de hectare situate in albiile minore ale raurilor din toata tara, inclusiv cele situate in arii protejate. Cu toate ca reglementarile in vigoare ingradesc exploatarea si construirea in aceste perimetre, ordinul de ministru va actiona practic ca o invitatie la ridicarea de constructii provizorii.

Documentul modifica si completeaza anexele nr. 1-3 ale unui alt ordin de ministru ce reglementeaza desfasurarea licitatiilor publicepentru inchirierea unor bunuri imobile din proprietatea statului. Una dintre modificarile care pune sub semnul intrebarii protectie reala a ariilor protejate este consemnata la articolul 1: „Persoanele juridice sau persoanele fizice pot realiza, in interes privat, constructii provizorii pe terenurile apartinand domeniului public al statului, aflate in administrarea Administratiei Nationale «Apele Romane», numai cu respectarea prevederilor legale specifice domeniului gospodaririi apelor si a ariilor naturale protejate”. Cu alte cuvinte, atata timp cat obtine aviz si este provizorie, orice constructie poate rasari pe terenurile oferite spre inchiriere. Legea omite insa sa precizeze ce inseamna „provizoriu” – un an, cinci, o suta? Potrivit OUG nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, „dotarile, constructiile si alte amenajari din perimetrul ariilor naturale protejate legal vor fi destinate, cu prioritate, activitatilor administrative si stiintifice”.

Totusi, pentru cei care vor sa desfasoare activitati economice, legea ofera o portita si permite constructiile „in numele” ecoturismului. Protectia acestor perimetre ar ramane, teoretic, doar la mana administratorilor de arii protejate. Practic insa, majoritatea ariilor protejate nu au nici in ziua de astazi un astfel de custode. Lista bunurilor imobile propuse spre inchiriere cuprinde lacuri, cantoane, cursuri de apa, dar si imobile administrate de ANAR. Cele mai multe perimetre se afla in judetele Constanta, Braila, Dolj si Tulcea. Toate acestea se intampla in conditiile in care statul roman a fost dat in judecata la Curtea Europeana de Justitie in septembrie 2009, pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul
ariilor protejate.

In plus, Romania este singura tara din UE care nu ofera niciun fel de sprijin guvernamental pentru aceste zone. Situatia ariilor protejate din Romania a fost sintetizata inclusiv intr-un raport prezentat la Conferinta ONU de la Copenhaga si realizat de International Union for Conservation of Nature, Organizatia Nature Conservancy, United Nations Development Programme, Wildlife Conservation Society, World Wide Fund for Nature si Banca Mondiala.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri