“Let’s do it Romania”

Asa se numeste cel mai promitator proiect ecologist din 2010, care presupune strangerea gunoaielor din arealele naturale din toate judetele tarii intr-o singura zi, pe 18 septembrie.

Text de LOREDANA PANA

Proiectul este organizat de asociatia EcoAssist care, pana in septembrie, intentioneaza sa mobilizeze autoritatile din toata tara alaturi de cei 3.500 de voluntari asteptati sa se inscrie in proiect.

Acesta se desfasoara in mai multe etape. In momentul de fata se lucreaza la hartile locurilor cu gunoaie care urmeaza sa fie curatate in septembrie. „Vom trimite voluntarii in locurile pe care le identificam in prealabil. In weekendurile 12-13 martie si 10-11 aprilie vom face cartari-pilot. Adica mergem pe teren si stabilim zonele care trebuie curatate. Urmand ca in weekendul 22-23 mai sa facem ecologizari-pilot in doua judete”, explica Liana Buzea, presedintele asociatiei EcoAssist. Proiectele-pilot sunt menite sa aduca informatii asociatiei in legatura cu numarul de voluntari necesari pentru a realiza harta gunoaielor la nivel national, dar si pentru colectarea gunoaielor din fiecare judet. De asemenea, se va stabili de ce capacitate de transport este nevoie pentru a duce cantitatea colectata la gropile de gunoi din fiecare zona.

Gropile neconforme,marea problema

„Problema este ca in momentul de fata exista 23 de judete care au groapa de gunoi conforma. In restul judetelor vom incerca sa mergem pe reciclare, coincinerare sau sa stabilim cu autoritatile locale sa ne prezinte groapa la care depoziteaza, ca pana la urma sa nu adunam gunoaiele din padure si sa le lasam in camp sau in rape”, spune Liana Buzea.

Pana acum s-au inscris in proiect 12 ONG-uri, iar din partea autoritatilor si-au exprimat sustinerea Autoritatea Nationala Apele Romane (ANAR), Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), Ministerul Educatiei, Romsilva, Ministerul Culturii, Jandarmeria Romana si Administratia Parcul Natural Bucegi. Totodata, proiectul se bucura de ajutorul Peace Corps din Romania, care lucreaza cu agentiile pentru protectia mediului din tara. „Avem o sustine mare pana acum, dar pentru ca proiectul sa fie de succes lista va trebui sa creasca”, adauga Liana Buzea.

In Romania sunt produse anual aproximativ 100 de milioane de tone de gunoi, iar o mare parte din acesta ajunge in natura. Asociatia EcoAssist estimeaza ca in ziua de 18 septembrie va reusi sa stranga o cantitate de gunoaie de sapte ori mai mare decat productia de deseuri a Romaniei intr-o zi.

spot_img

Ultimele știri