Text de RALUCA PETRESCU
Prioritatile Letoniei vizeaza imbunatatirea calitatii apei si a sistemului de canalizare, precum si a managementului apelor reziduale.
- Letonia dispune de 2.256 de lacuri mai intinse de un hectar, a caror suprafata totalizeaza 1.000 de km patrati.
- Terenul agricol ocupa 39% din suprafata totala a teritoriului. In ultimii zece ani, odata cu desfiintarea fermelor colective, suprafata destinata productiei agricole s-a diminuat dramatic, iar fermele ramase au dimensiuni mici.
- In prezent, aproximativ 200 de ferme, cu o suprafata totala de 2.750 ha, practica agricultura ecologica (nu folosesc fertilizatori artificiali si pesticide).
- Un peisaj tipic din Letonia este un mozaic de paduri vaste ce alterneaza cu campuri, terenuri agricole si pasuni.
- Suprafata impadurita ocupa 44% din totalul teritoriului, ceea ce face din Letonia una dintre cele mai verzi tari din lume.
- Incepand cu 1990, cantitatea de fertilizatori artificiali utilizata s-a diminuat de 12 ori (ajungand la 22-34 kg/ha), iar cea a pesticidelor, de zece ori (0,018 kg/ha). De asemenea, poluarea provocata de surse statice (fabrici, gospodarii) a scazut cu 46%, iar procentul apelor uzate s-a diminuat cu 44%.
- Mlastinile ocupa 9,9% din teritoriul Letoniei, iar 70% din suprafata acestora nu a fost atinsa de civilizatie, reprezentand un refugiu pentru multe specii rare de plante si animale.
- Multe specii pe cale de disparitie in Europa se gasesc in Letonia. Acestea includ barza neagra, vulturul pestrit, ciocanitoarea cu spate alb, cocorul, castorul eurasian, vidra eurasiana, lupul european si rasul european.
- Letonia dispune de 209 arii protejate.
- Statul baltic beneficiaza de o lunga traditie in conservarea plantelor si animalelor. Primele legi si regulamente au fost promulgate inca din secolele XVI si XVII.
- Atat in padurile de stat, cat si in cele private, accesul este liber. Pentru pescuit, in Letonia este nevoie de o licenta speciala, iar pentru vanatoare, de un permis pentru fiecare animal in parte.
- Resursele financiare alocate pentru mediu includ fonduri de la bugetul de stat, dar si din donatii de la organizatii si companii private. Printre tarile care sustin programele de mediu din Letonia se numara Danemarca, Suedia, Finlanda, Norvegia, Germania, SUA, Olanda, Belgia si Suedia.