Pădurea cu legume este o grădină colectivă și ecologică în care elevii Colegiului Agricol „Viaceslav Harnaj” învață principiile permaculturii. Acum, legumele obținute sunt oferite spre vânzare bucureștenilor. Aceștia le pot comanda acasă sau la birou sau le pot culege singuri.
Pădurea cu legume a început ca o grădină colectivă și ecologică, care respectă principiile permaculturii, înființată în anul 2017 în comuna Drăgănești Vlașca, jud. Teleorman, o comună cu o rată a șomajului de 20%.
În 2018, Pădurea cu legume a lansat Ferma Educațională din Băneasa, în cadrul căreia elevii de la Colegiul Agricol „Viaceslav Harnaj” vor beneficia de ateliere practice, în cadrul celor 1.200 metri pătrați de solarii, respectând principii de agricultură ecologică, permacultură și agrosilvicultură, și de un model de antreprenoriat pe care să-l replice ulterior. Ferma combină solarii și cultură deschisă. Elevii beneficiază de 40 de ore de cursuri de agricultură ecologică și legumicultură, management de proiect și oportunități de finanțare.
„Pentru comunitatea locală aducem 3 locuri noi de muncă, dezvoltăm un model de proiect sustenabil și replicabil prin implicarea a 10 tineri cu vârste sub 35 de ani, pentru culturi proprii și pregătim localnicii interesați să-și dezvolte propria microferma”, spun cei de la Pădurea cu legume pe site-ul lor.
Produse ecologice, pentru bucureșteni
Produsele obținute de viitorii specialiști în domeniul agricol sunt apoi puse la dispoziția bucureștenilor. Cei care locuiesc sau lucrează în nordul Capitalei pot da comandă de orice cantitate, pe când cei din restul orașului trebuie să solicite o comandă minimă de 20 de kilograme.
Pe lista legumelor livrate în această vară se găsesc castraveți (4 lei/500 grame), roșii, fasole verde, ardei, vinete, pătrunjel, țelină.
În plus, marțea și joia, între 18 și 20:30 și sâmbăta, de la 10 la 12, au loc sesiuni de „U Pick”, în cadrul cărora poți să-ți culegi singur legumele. Sâmbăta au loc și ateliere educaționale pentru copii, care costă 25 de lei.
Cei dornici de muncă în natură se pot implica în activitățile de voluntariat, în amenajarea și estetizarea spațiului de recreere și grădinărit. Mai mult, Ferma găzduiește un spațiu destinat activităților educaționale care poate fi închiriat pentru evenimente corporate/teambuilding-uri în mijlocul naturii.
Pădurea cu legume este un proiect ecologic, social și educațional și a fost creat de Asociația Pădurea Copiilor, care a pornit ca un program de împădurire a Regiunii Sud-Muntenia și a evoluat către o asociație care vizează dezvoltarea armonioasă a comunităților aflate în dificultate, educația de mediu, eco-inovația și fundaraising-ul prin evenimente sportive.
Printre reușitele asociației se numără înființarea a 64 hectare de pădure, în beneficiul a 9 comunități formate din 243.000 de persoane, 10 ediții de Crosul Pădurii Copiilor și finanțarea dezvoltării unui utilaj de împădurire românesc.