Legi mai dure impotriva braconajului

Institutiile si organizatiile implicate in administrarea resurselor piscicole din Delta Dunarii au exprimat necesitatea introducerii unor pedepse mai dure, inclusiv a masurii arestarii preventive pentru fapte de braconaj.

“Este necesara constituirea unui grup de lucru in care sa fie implicati toti factorii interesati, in vederea imbunatatirii legislatiei, prin introducerea unor pedepse mai dure, inclusiv a masurii arestarii preventive pentru fapte de braconaj”, se arata intr-un comunicat al asociatia Salvati Dunarea si Delta (SDD).

La aceasta concluzie au ajuns reprezentantii institutiilor responsabile de managementul sustenabil al resurselor piscicole din Delta Dunarii, reuniti la o masa rotunda din cadrul celei de a 11-a Conferinte a Partilor la Conventia Ramsar (COP11 Ramsar).

Printre acestia se numara reprezentantii Garzii Nationale de Mediu, Autoritatatii Nationale pentru Pescuit si Acvacultura, Serviciul Pentru Protectia Fondului Forestier si Piscicol, Patronatul Roman al Pestelui si asociatia Salvati Dunarea si Delta.

Toti cei prezenti la intalnire au fost de acord ca institutiile pe care le reprezinta dispun de parghiile legale pentru prevenirea si combaterea braconajului, dar ca, in acelasi timp, lipsa resurselor materiale, financiare si umane, fac aproape imposibila aplicarea legii.

“Delta Dunarii nu este o ferma piscicola”

De asemenea, participantii la masa rotunda au subliniat necesitatea incurajarii alternativelor economice la pescuit in Delta Dunarii, a activitatilor de ecoturism si de revigorare a mestesugurilor traditionale locale, cum ar fi impletiturile din papura.

Comunitatile de pescari din Delta Dunarii, afectate de scaderea alarmanta a resurselor de peste, pot regasi in aceste activitati solutii in scopul dezvoltarii durabile a zonei.

“Delta Dunarii nu este o ferma piscicola, este o rezervatie a biosferei, unde activitatea umana trebuie calibrata astfel incat sa nu dauneze echilibrului natural. Din pacate, interese economice mai presus decat interesul national fac ca in fiecare an ca Delta sa mai moara putin”, a declarat Malin Musatescu, vicepresedinte al SDD.

Bursa de peste, o piedica impotriva braconajului

Reprezentantii Garzii Nationale de Mediu si ai Inspectoratului General al Politiei Romane si-au exprimat disponibilitatea de a colabora in actiuni de combatere a braconajului, insa, in prezent realitatea este ca braconierii dispun de logistica si mijloace de comunicare si deplasare mai eficiente decat cele ale organelor de control, ceea ce duce la nereusita acestor masuri.

“O solutie pentru ca pestele braconat sa nu poata intra in retelele de distributie, este viitoarea bursa de peste, institutia care poate asigura un control mai amanuntit al provenientei capturilor de peste”, a precizat Marian Lixandru, director de inspectie in cadrul Autoritatatii Nationale pentru Pescuit si Acvacultura.

Acesta a precizat ca achizitionarea unor echipamente de monitorizare si control este conditia esentiala pentru realizarea unui studiu de evaluare a supravieturii puilor de sturioni eliberati in Dunare prin programele de repopulare.

Conventia asupra zonelor umede sau Conventia Ramsar este un tratat interguvernamental semnat la 2 februarie 1971, in orasul iranian Ramsar, care stabileste cadrul actiunilor nationale si cooperarii internationale pentru conservarea si utilizarea rationala a zonelor umede si a resurselor pe care acestea le ofera.

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a fost recunoscuta in septembrie 1991, ca Zona umeda de importanta internationala, mai ales ca habitat al pasarilor de apa.

Delta Dunarii este cea mai mare zona umeda naturala a Europei si, totodata, cea mai bogata in biodiversitate, unul dintre cele mai bogate ecosisteme europene, locuit de 5.000 de specii de flora si fauna.

Gabriel Botezatu
 

spot_img

Ultimele știri