Legea produselor locale, în pericol

România riscă o procedură de infringement, dacă nu modifică legea care obligă magazinele alimentare să expună pe rafturi produse „din lanțul scurt de aprovizionare” în proporție de cel puțin 51%. Avertismentul a venit recent din partea Comisiei Europene, potrivit Ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, citat de Agerpres.

legea produselor locale

Principala problemă cu legea produselor locale adoptată în iunie de Parlament și promulgată în iulie de Președinte pare să fie procentul pe care comercianții ar trebui să îl respecte. Ministrul Agriculturii a declarat că va fi nevoie de o modificare.

Recent a venit de la Comisia Europeană o atenționare de infringement pe prevederea legată de procentul de 51% produse românești provenite de pe lanțul scurt, inclusă în Legea 150/2016 ce modifică și completează Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. În mod normal, există două soluții: să renunțăm la acest procent de 51% sau să mai tergiversăm o perioadă.

Nu se cunosc încă eventualele penalizări în cazul în care legea nu va fi modificată, conform ministrului.

Nu știu acum în ce constă penalizarea, mi-e greu să spun, dar, probabil, soluția este să ne aliniem din punct de vedere al legislației. În momentul de față analizăm.

Ce prevede legea produselor locale

În forma actuală, legea 150/2016 va obliga magazinele ca minimum 51% din volumul produselor expuse pe raft să provină „din lanțul scurt de aprovizionare”.

Reglementările se aplică doar pentru carne, fructe, legume, ouă, pâine, miere și produse lactate. De asemenea, vizează doar comercianții cu o cifră de afaceri mai mare de 2 milioane de euro. În lunile de iarnă, se va aplica o excepție: aceștia vor putea importa 70% din volumul de fructe și legume.

Înainte de adoptare, autoritățile explicau că în lege nu a fost introdusă sintagma „produs românesc” pentru a nu atrage sancțiuni din partea Uniunii Europene. Au optat pentru „lanțul scurt de aprovizionare”, care este „un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activități de cooperare și de dezvoltare economică la nivel local și regional și relații strânse între producători, procesatori și comercianți”.

Chiar și așa, se pare că legea tot a atras atenția Comisiei Europene. Limitările impuse le-au nemulțumit pe comercianți, care se temeau că nu o vor putea implementa. Ei au semnalat în repetate rânduri că producătorii români nu pot furniza cantitatea și calitatea necesare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri