Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind diminuarea risipei alimentare, a anunțat Administrația Prezidențială. Parlamentul României a adoptat pe 18 octombrie proiectul de lege 851/2015, privind diminuarea risipei alimentare. Proiectul a trecut de Camera Deputaților, camera decizională, cu o majoritate de 250 de voturi pentru, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă.
Ce prevede legea pentru combaterea risipei alimentare
Legea 851/2015 va reglementa modul în care retailerii ar trebui să gestioneze alimentele aflate pe cale de expirare. Potrivit acesteia, comercianții vor fi obligați să întreprindă 7 tipuri de acțiuni, în funcție de starea alimentelor. În primul rând, vor trebui să încerce prevenirea risipei, prin educarea furnizorilor și a consumatorilor. Dacă însă vor rămâne pe stoc cu produse aflate pe cale de expirare, trebuie să încerce să le vândă la preț redus.
Dacă nu reușesc să le comercializeze, trebuie să le doneze fie unor entități înregistrate la ANSVSA sau unor ONG-uri, care le vor redirecționa gratuit către populația săcară, fie unor organizații sau societăți care le vor utiliza ca mâncare pentru animale. Doar dacă alimentele nu sunt potrivite consumului uman sau animal, ele pot fi transformate în compost, biogaz sau neutralizate.
În plus, la solicitarea Asociației Somaro și a altor organizații, legea va permite ONG-urilor care activează în zona asistenței sociale să cumpere produse pe cale de expirare cu maximum 3%+TVA din prețul de achziție și să le comercializeze cu maximum 25%+TVA. Astfel, organizațiile își vor putea acoperi costurile de redistribuire a alimentelor.
Amenzile pentru cei care nu respectă legea sunt cuprinse între 1.000 și 3.000 de lei pentru microîntreprinderi, între 3.000 și 6.000 de lei – pentru IMM-uri, și între 6.000 și 10.000 de lei – pentru întreprinderi mari.
După promulgarea legii și după publicarea ei în Monitorul Oficial, autoritățile au la dispoziție 6 luni pentru elaborarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor.