Legea Picnicului a revenit in atentia opiniei publice odata cu infiintarea ”Green Politics”, o platforma de comunicare pe probleme verzi initiata in urma cu 3 zile de Asociatia Green Revolution impreuna cu reprezentanti ai principalelor partide parlamentare.
Sulfina Barbu (deputat PDL), Carmen Moldovan (deputat PSD), Adriana Saftoiu (deputat PNL) si Attila Korodi (deputat UDMR) si-au inceput cooperarea reluand initiativa de a reglementa iesirile la iarba verde ale romanilor, care lasa in fiecare an munti de gunoaie in paduri si pe cursurile raurilor.
”A fost primul subiect pe lista de discutii si am stabilit sa nu-i dam drumul imediat si sa mai lucram la lege pentru ca sunt doua zone pe care vrem sa le reglementam: partea de zgomot si partea de sanctiuni”, a declarat presedintele Comisiei de Mediu din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu.
Ea a mentionat ca proiectul va intra in dezbatere in luna martie si are deja un aviz de principiu de la Consiliul Legislativ din Parlament. In cazul in care se va bucura de consensul deputatilor, legea va fi gata la timp, odata cu deschiderea unui nou sezon de iesiri la la iarba verde, cand zeci de picnicari iau cu asalt padurile si malurile apelor.
Unde-s multi, legea creste
”Am fost ieri la Departamentul Legislativ si am obtinut un aviz pentru ca voiam sa vad daca exista eventuale obiectii, pentru a face proiectul mai bun. Saptamana viitoare ma voi intalni din nou cu colegii implicati in proiectul Green Politics sa discutam ultimele detalii”, a spus Carmen Moldovan, deputat PSD.
Ea a mentionat ca nu a discutat inca cu colegii de partid pe marginea acestui subiect, dar le va cere sprijinul cand legea va fi supusa votului.
”Stiu ca exista si voci impotriva, pe motiv ca domeniul este suprareglementat, dar atata timp cat oricine se poate duce la marginea padurii sa manace un mic si sa bea o bere fara nicio responsabilitate, nu exista nicio reglementare. Cu siguranta exista anumite prevederi imprastiate prin mai multe legi, cum este cea a Silviculturii, dar nu strica sa exista o reglementare clara, asa incat iesirile la iarba verde sa nu se faca oriunde si oricum. Oamenii vor avea la dispozitie spatii delimitate si amenajate si vor sti ca sunt obligati sa stranga gunoiul”, a spus Adriana Saftoiu, deputat PNL.
Haosul legislativ mentine mizeria pe spatiile verzi
In luna iunie 2009, reprezentantii Green Revolution si cei ai Ministerului Mediului au inceput discutiile pentru crearea noului cod pentru picnic. Respinsa de Elena Udrea la preluarea mandatului de ministru al mediului, Legea Picnicului a revenit si in atentia actualului ministru. ”Daca mai e ceva de reglementat in aceasta zona, vom reglementa”, a declarat ieri ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely.
Legea stabileste obligatii atat pentru administratorii zonelor in care se desfasoara activitati de picnic, cat si pentru persoanele fizice.
In prezent exista cel putin 15 prevederi diferite care reglementeaza activitatile in aer liber in Romania, risipite prin ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine de ministru si legi. Unele dintre ele chiar se contrazic, iar in prezent nu este clar ce autoritati au ca atributii controlul, amendarea si amenajarea spatiilor destinate picnicului.
„Ca sa merg sa fac un picnic intr-o zona din Romania in momentul de fata trebuie sa stiu 15 – 16 legi, ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine ale ministrului. Nu pot sa merg la picnic cu un compendiu legislativ la subrat”, precizeaza Corneliu Belciug, director de programe al Asociatiei Green Revolution.
Green Politics: consens politic pentru mediu
Green Politics este prima platforma de comunicare pentru idei destinate protectiei mediului, la care vor participa politicieni, ONG-uri, societatea civila, companii si organizatii profesionale.
”Primul pas a fost facut, odata cu infiintarea Green Politics, al doilea pas este reluarea acestei legi. Nu vrem sa aruncam tot felul de idei pe piata, cum se intampla in general in politica romaneasca. Preferam sa avem un calendar la care sa lucram impreuna cu industria si societatea civila”, a mai spus Adriana Saftoiu. Deputata a mentionat ca atentia sa se va indrepta mai ales in zona de educatie de mediu la nivelul copiilor care ar putea fi imbunatatita prin colaborarea cu Ministerul Educatiei.