Legea Picnicului a fost aprobata

Legea privind activitatea de picnic a fost aprobata de Camera Deputatilor, urmand a intra in vigoare dupa ce va fi publicata in Monitorul Oficial. Deputatii au acceptat legea cu 155 de voturi "pentru" si zece abtineri.

Proiectul legislativ fusese aprobat de Senat la sfarsitul anului trecut.

Noul act normativ stabileste ca activitatea de picnic se poate desfasura numai cu intervenții minime asupra mediului.

Administratorul zonelor de picnic este obligat să asigure amenajarea perimetrului “prin intervenții minime asupra mediului natural, fără efectuarea de defrișări, modificări ale malurilor sau albiilor apelor ori betonări sau asfaltări ale solului”.

Autoritatile publice locale si centrale sunt obligate sa “prevada in bugetul propriu sumele necesare asigurării și funcționării” zonelor de picnic.

"Este un pas important. Sesiunea parlamentara 2010 – 2011 a avut putine legi despre mediu care sa aduca un plus considerabil pentru protejarea mediului si a naturii", a declarat, pentru Green Report, Attila Korodi, unul dintre initiatorii Legii. "Legea Picnicului este binevenita. Este si mai bine ca a iesit din Parlament cu un aport al Comisiei de Administratie Publica. De acum incepe implementarea legii, care va fi mult mai importanta decat votarea ei. Daca vom considera ca trebuie aduse modificari in urmatorii ani, o vom face".

"Este adevarat ca Legea Picnicului este adoptata in plina iarna, cand totul este alb si frumos, iar gunoaiele sunt acoperite de zapada. Dar in scurt timp, vine primavara si vom vedea cat de necesara este o lege care sa reglementeze iesitul la iarba verde, cu grija fata de mediul inconjurator.
Este incurajator pentru mine, ca om de mediu care lupta pentru proiectele cu impact pozitiv asupra mediului inconjurator, ca aceasta lege a fost adoptata. Vorbim despre o lege care prevede reguli stricte privind locurile si conditiile în care se pot face picnicuri, obligatii clare pentru administratorii de terenuri si autoritati locale si desigur sanctiuni", a declarat, pentru Green Report, Sulfina Barbu, deputat PDL.

Fata de forma initiala textul legii a suferit unele adaugiri la Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic. Printre acestea se numara si adaugarea la articolul 3 din lege, care defineste termenii si notiunile, a paragrafului „b) zone de afluenta publica consacrate – zone in care publicul obisnuieste sa petreaca ocazional timp liber, zone special amenajate pentru activitatile de picnic si zone indicate pentru activitatile de picnic organizate in acest scop de catre autoritatile administratiei publice locale”, precum si a paragrafului „e) administrator al zonei special amenajate pentru activitatile de picnic, respectiv al zonei indicate pentru activitatile de picnic – persoana fizica si/sau juridica care administreaza terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului si/sau unitatilor administrativ-teritoriale in temeiul unui titlu valabil”.

Conform procedurii, inaintea votului final, proiectul de lege a fost prezentat parlamentarilor de reprezentantul Guvernului. In numele Executivului a luat cuvantul Cristian Apostol, secretar de stat in Ministerul Mediului si Padurilor. "Legea reglementeaza o serie de aspecte lasate pana acum la latitudinea autoritatilor locale, care uneori aveau tendinta sa fie permisive cu cei care locuiau in zona. Dar mediul este al tuturor", a subliniat secretarul de stat.

Aceeasi idee a fost mentionata si de deputatul Attila Korodi, care a precizat ca activitatea de picnic, nereglementata legal, aducea "factori de poluare semnificativi, in anumite perioade ale anului, pe langa marile municipalitati". Deputatul UDMR a subliniat ca proiectul de lege este rezultatul colaborarii dintre factorul politic si societatea civila, reprezentata de Asociatia Green Revolution, precum si a deputatilor din patru partide parlamentare.

"Protectia mediului, prin organizarea unui picnic adecvat, a fost reglementata astazi", a anuntat, imediat dupa votul in plen, vicepresedintele Camerei Deputatilor, Ioan Oltean (PDL), fost ministru al Mediului.

Legea Picnicului, primul proiect Green Politics

Legea Picnicului este un proiect initiat si sustinut de Asociatia Green Revolution impreuna cu patru parlamentari: Sulfina Barbu, deputat PDL, Carmen Moldovan, deputat PSD, Adriana Saftoiu, deputat PNL, Attila Korodi, deputat UDMR.

Primul proiect de pe lista Green Politics vizeaza adoptarea Legii Picnicului. Initiativa legislativa urmareste reglementarea iesirilor la iarba verde ale romanilor, care lasa in fiecare an munti de gunoaie in paduri si pe cursurile raurilor. Legea stabileste obligatii atat pentru administratorii zonelor in care se desfasoara activitati de picnic cat si pentru persoanele fizice.

„Ca sa merg sa fac un picnic intr-o zona din Romania, pana acum trebuia sa stiu 15 – 16 legi, ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine ale ministrului. Nu pot sa merg la picnic cu un compendiu legislativ la subrat”, precizeaza Corneliu Belciug, director de programe al Asociatiei Green Revolution.

Unele dintre vechile acte normative chiar se contrazic, iar pana acum nu era clar ce autoritati au ca atributii controlul, amendarea si amenajarea spatiilor destinate picnicului.

In 29 noimbrie Legea Picnicului a primit avizul Comisiei de Administratie Publica si Protectia Mediului, din Camera Deputatilor, cu doar doua abtineri.
Initiativa legislativa urmareste reglementarea iesirilor la iarba verde ale romanilor, care lasa in fiecare an munti de gunoaie in paduri si pe cursurile raurilor.

Legea stabileste obligatii atat pentru administratorii zonelor in care se desfasoara activitati de picnic cat si pentru persoanele fizice. In prezent exista cel putin 15 prevederi diferite care reglementeaza activitatile in aer liber in Romania, risipite prin ordonante de urgenta, hotarari de guvern, ordine de ministru si legi. Unele dintre ele chiar se contrazic, iar in prezent nu este clar ce autoritati au ca atributii controlul, amendarea si amenajarea spatiilor destinate picnicului.

Amenzi intre 100 – 5.000 de lei

„Aprobarea acestei legi este o veste foarte buna si sper sa insemne, mai ales pentru cetateni, o constientizare mai mare a pastrarii curateniei in locurile unde merg la picnic. Autoritatile locale, impreuna cu comisarii Garzii de Mediu, vor avea insa mai mult de munca de acum inainte, deoarece vor fi nevoiti sa vegheze la respectarea acestei legi, mai ales de sarbatori, cum ar fi Pastele sau 1 Mai. In ceea ce priveste sanctiunile ce vor fi aplicate celor care nu inteleg sa pstreze natura curata, acestea raman aceleasi, deoarece Legea Picnicului este conceputa in stransa corelare cu Legea Mediului”, a declarat, pentru Green Report, Silvian Ionescu, comisar general al Garzii Nationale de Mediu.

Noua lege interzice desfasurarea picnicurilor pe spatiile verzi publice, cu exceptia zonelor amenajate in acest sens. Administratorii acestor spatii de picnic vor fi obligati sa le delimiteze clar, sa puna la dispozitia cetatenilor locuri speciale pentru aprins focul, containere de colectare selectiva a deseurilor, precum si toalete ecologice. Toate amenajarile vor fi facute asigurand o interventie minima asupra naturii, fara sa fie permise defrisarile, modificari ale cursurilor de apa sau ridicarea de constructii (cu exceptia celor temporare).

Administratorii vor fi obligati sa verifice zilnic zonele de picnic si imediata vecinatate a acestora, pentru a se asigura ca nu sunt aduse prejudicii naturii. Utilizatorii zonelor de picnic vor trebui, printre altele, sa arunce deseurile in containerele amenajate si sa pastreze linistea, ordinea si curatenia. Orice nerespectare a prevederilor Legii Picnicului va fi sanctionata cu amenzi intre 100 si 5.000 de lei.

spot_img

Ultimele știri