Legea energiei si schema de sprijin pentru energii regenerabile, modificate din nou

Constantin Nita, ministrul delegat pentru Energie

Legea energiei, precum si Legea referitoare la schema de sprijin pentru energii regenerabile vor fi modificate de actualul Guvern, a declarat, miercuri, in cadrul unei conferinte, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita.

 

Modificari vor fi facute in ambele legi (…) In momentul de fata suntem intr-o analiza legata de modul in care sunt tranzactionate pe piata aceste certificate verzi, la ce valoare si care este incidenta lor in costul la consumatorul final. Pentru a va da un exemplu, anul acesta valoarea certificatelor verzi este undeva la 500 milioane euro, iar din cresterea de pret de 10%, de la 1 ianuarie, 4% o reprezinta certificatele verzi energiei”, a spus Constantin Nita.

Cat ne costa energia verde?

Potrivit vicepresedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), Emil Calota, de la 1 ianuarie, energia regenerabila costa 53 de lei/MWh, fata de 31 de lei/MWh în 2012, ceea ce inseamna ca, in acest an, vom plati pentru energia verde cu 70,9% mai mult decat anul trecut.

Emil Calota, vicepresedinte ANRE

Cresterea costurilor pentru energia verde este ingrijoratoare. Este un impact mare asupra consumatorilor”, a declarat Calota, in cadrul conferintei Wind Power Romania.

Potrivit acestuia, consumatorii vor plati, in perioada 2015-2017, circa 25-30 de euro in plus pe MWh pentru energia obtinuta din surse regenerabile, fata de aproximativ 12 euro/MWh cat este in prezent

De asemenea, Emil Calota a mai declarat ca, in urma monitorizarii efectuate de ANRE pentru anul 2011, s-a constatat existenta supracompensarii pe piata certificatelor verzi si de aceea trebuie reduse certificatele acordate pentru energia fotovoltaica si pentru microhidrocentrale. Supracompensarea a survenit in urma ieftinirii tehnologiilor.

Astfel, numarul de certificate verzi ar trebui sa scada de la 3 la 2,6 pentru un MWh produs in microhidrocentrale si de la 6 la 5 certificate vezi pentru un MWh produs in parcurile solare.

Vicepresedintele ANRE a precizat ca datele pentru 2012 va fi finalizat la finele primului trimestru din 2013. Investitorii in parcurile fotovoltaice vor primi mai putine certificate din 2014, iar restul – din 2015, conform noii legi din domeniu.

spot_img

Ultimele știri