Legea colectarii selective in institutiile publice va contribui la atingerea tintelor asumate de Romania

Una dintre masurile care vor contribui la cresterea tintelor de colectare selectiva asumate de Romania este Legea 132/2010 privind obligativitatea colectarii selective in institutiile statului. Aceasta, in contextul in care situatia Romaniei in ceea ce priveste gestionarea deseurilor este una dintre cele mai grave din Europa, au avertizat reprezentantii Comisiei Europene.

Legea a fost initiata de presedintele Comisiei de Administratie Publica din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, impreuna cu Asociatia Green Revolution.

”Legea prevede obligativitatea desemnarii unei persoane responsabile pentru implementarea sistemului de colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje. Persoana este responsabila in mod direct si amanendabila, la fel si institutia”, a explicat presedintele Asociatiei Green Revolution, Raluca Fiser, in cadrul Conferintei „Managementul Integrat al Deseurilor – Impactul Directivei Cadru si Societatea Europeana a Reciclarii”, organizata de Asociatia Centrul de Excelenta pentru Dezvoltare Durabila.

Functionarii vor avea un kit de informare

In cadrul unui proiect de promovare a reglementarii, asociatia va derula o campanie de constientizare si informare pe parcursul a 3 ani de zile. In cadrul acesteia vor fi informati in mod direct 1,2 milioane de persoane angajate in institutiile publice si indirect, aproximativ 4 milioane de persoane. ”Mergem de sus in jos, de la minsitere pana la cele mai mici primarii din zona rurala. Le punem la dispozitie un kit de informare pentru angajati si le explicam pas cu pas ce inseamna sa realizeze un sistem de colectare selectva si de ce e bine sa faca asta”, a aratat Raluca Fiser.

De asemenea, initiatorii legii si-au propus sa sprijine Agentia Nationala pentru Protectia Mediului sa dezvolte o aplicatie online care sa ofere informatii privind rezultatele actului normativ.

”Dorim realizarea unui sistem online de raportare a cantitatilor de deseuri, pentru ca toata lumea va trebui sa raporteze cantitatile de deseuri colectate selectiv, de la gradintite la armata. Aplicatia online va putea sa puna la dispozitie oricui interesat date actualizate la zi privind cantitatile colectate selectiv de MAI sau de inspectoratul judetea din Suceava. Astfel, in 2013 vom putea sti cat au colectat institutiile publice”, a exemplificat presedintele Asociatiei Green Revolution.

Raluca Petrescu

Cititi si:

Garda de Mediu a inceput controlul in institutiile publice, obligate sa colecteze selectiv

Functionarii, obligati sa arunce gunoaiele selectiv

Institutiile publice vor colecta selectiv deseurile

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri