Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice (MMSC) a găzduit astăzi dezbaterea finală a proiectului de Lege a Achizițiilor Publice Ecologice, organizată de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III. Legea va fi avansată în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din toamnă, se arată într-un comunicat al MMSC.
Mă încântă faptul că ceea ce a fost considerat inițial, la nivelul instituțiilor publice, un fel de voluntariat, a fost luat foarte în serios de organizațiile neguvernamentale, astfel că acum, prin acest proiect, s-a venit în ajutorul nostru. Până la urmă, acest proiect generează o structură legislativă și acte normative care sunt destul de dinamice încât au forța de a duce România pe calea creșterii achizițiilor verzi din achizițiile totale”, a arătat Atilla Korodi, ministrul mediului și schimbărilor climatice.
O lege care promovează în rândul instituțiilor statului produsele eficiente, etice, durabile poate crea o piață de produse ecologice în România de 20 miliarde de lei, dacă doar 20% dintre achizițiile publice ar fi ecologice. Ar mai încuraja producătorii de produse ecologice și bio să-și ateste produsele și ar contribui la atingerea țintelor recomandate de Comisia Europeană privind achizițiile publice ecologice.
Achizițiile publice ecologice contribuie la țintele României de reducere a emisiilor de carbon, la stimularea unei piețe a producătorilor locali și reprezintă o alternativă echitabilă social”, a spus Costel Popa, președintele Ecopolis.
Proiectul de lege propus reprezintă reglementarea-cadru, urmând să se realizeze Planul Național Multianual de Acțiune pentru Achiziții Publice Ecologice și normele metodologice.
Proiectul a fost redactat de un grup de lucru format în cadrul Ministerului Mediului, format din experți de politici publice, reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice și organizații neguvernamentale. Legea a fost apoi dezbătută în 7 orașe din România, astăzi ajungând la discuția finală.
Proiectul de lege va fi supus Guvernului spre aprobare și apoi va fi avansat în Parlament în perioada imediat următoare, este inițiat de ANRMAP și MMSC. Tot împreună vom elabora și normelemetodologice aferente”, a declarat Bogdan-Paul Dobrin, presedinte ANRMAP.
Comisia Europeana a publicat în 2008 comunicarea COM400/2008, care recomanda ca nivelul achizițiilor Publice Ecologice (APE) în statele UE să fie de 50% în 2010 și ca fiecare stat membru să realizeze un Plan Național de Acțiune pentru Achizițiile Publice Ecologice.
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III desfășoară din septembrie 2013, cu sprijinul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, un proiect care își propune să promoveze Legea Achizițiilor Publice Ecologice în România.
Un sprijin legislativ real al producătorilor și furnizorilor ar stimula piața și un întreg sector economic format în special din IMM-uri. Noi furnizăm un instrument de informare prin site-ul www.achizitiiverzi.ro, însă e nevoie de interes din partea autorităților publice, care ar trebui să fie principalii beneficiari”, a menționat Lavinia Andrei, președintele Fundației Terra Mileniul III.