Guvernul a adoptat proiectul de Lege privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului

Guvernul a aprobat, în ședința de joi, 10 mai 2018, la propunerea Ministerului Mediului, proiectul de Lege privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului. Prin adoptarea de către Parlament a acestui act normativ, România își va îndeplini obligațiile de transpunere în legislația națională a Directivei 2014/52/UE a Parlamentului European şi a Consiliului UE privind evaluarea efectelor anumitor proiecte publice și private asupra mediului (Directiva EIA).

Lege privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului

Noua Lege a evaluării impactului asupra mediului (EIA – environmental impact assessment) impune obligații care conduc la asigurarea unui nivel ridicat de protecție a mediului și a sănătății umane, prin stabilirea de cerințe minime pentru evaluarea impactului proiectelor asupra mediului.

Astfel, sunt vizate evaluarea efectelor negative semnificative ale proiectelor asupra diversității biologice, inclusiv în mediul marin, în scopul evitării oricărei deteriorări a calității mediului și a oricărei pierderi nete a biodiversității, inclusiv a speciilor şi habitatelor marine.

De asemenea, este urmariotă evaluarea impactului proiectelor asupra climei (de exemplu, emisiile de gaze cu efect de seră), dar și vulnerabilitatea proiectelor la schimbările climatice, precum și expunerea și rezistența proiectelor față de accidente majore și/sau dezastre naturale, riscul producerii unor accidente sau dezastre și probabilitatea ca acestea să aibă efecte negative semnificative asupra mediului.

Totodată, se urmărește includerea unor aspecte mai ample privind utilizarea eficientă și durabilă a resurselor.

Proiectul de Lege consolidează cadrul normativ privind obligațiile și drepturile României, în calitate de stat potențial afectat, în ceea ce privește procedura de evaluare a impactului asupra mediului în context transfrontalier.

Acesta conține, în anexă, procedura de evaluare a impactului asupra mediului, procedură comună cu procedura de evaluare adecvată  și coordonată cu procedura de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă, ceea ce a implicat modificarea legislației din domeniul gospodăririi apelor.

spot_img

Ultimele știri