Lectura de campanie: Ce cărți de mediu aș recomanda prezidențiabililor

Problemele de mediu nu au jucat deloc un rol important (nici) în această campania prezidențială. Au fost candidați care nu au făcut nicio declarație privitoare la mediu. Aceștia ne-au demonstrat că mediul nu este de interes pentru ei.

Astfel, doresc să le recomand candidaților cărți de știință sau ficțiune care să se potrivească cu situația lor politică sau să le răspundă la declarațiile făcute de-a lungul anilor.

1. Nicușor Dan

Una dintre declarațiile cu care Nicușor Dan a reușit să câștige Primăria Capitalei a fost legată de rezolvarea traficului cu ajutorul unor consultanți americani. Ulterior, în ultima campanie pentru Primăria Generală, într-un interviu pentru România TV, Nicușor Dan declara că „a murit consultantul”.  
 
Vreau să îi dedic cartea lui Paul Chatterton, „How to save the city” pentru a rezolva problema traficului fără consultantul american.

2. George Simion

George Simion nu are nicio declarație notabilă privitoare la temele de mediu, iar asta este îngrijorător. 
 
Am ales să îi recomand o carte care să fie de mediu și să se potrivească atitudinii. Asta în contextul în care nu a fost la niciuna dintre dezbaterile electorale la care a fost invitat în această săptămână. 
 
„Lumea tăcerii” de Jacques-Yves Cousteau este mai mult decât potrivită pentru „curajul” candidatului suveranist preferat. 

3. Victor Ponta

Cea mai cunoscută declarație a lui Victor Ponta din această campanie electorală este legată de salvarea Belgradului și inundarea satelor românești în 2024.

Am să îi recomand lui Victor Ponta 2 cărți legate de această declarație.  
 
Prima pe care i-o dedic este „Când apele vor veni” de Jeff Goodell. Așa poate nu se va mai duce în zonele afectate să fie cărat cu barca de pompieri când apa îi ajungea doar până la genunchi.  
 
A doua carte este „Despre timp și apă” de Andri Snær Magnason. Timpul (trecut) și apa au fost laitmotivele campaniei lui Victor Ponta.

4. Crin Antonescu 

Crin Antonescu a declarat în această campanie electorală că schimbările climatice nu sunt efect al activității umane.

Activitatea umană este strâns legată de schimbările climatice precum reiese din cercetările științifice. Astfel, cartea pe care i-o dedic lui Crin Antonescu este „Cum să discuți cu un negaționist al știintei” de Lee McIntyre. Aceasta are un întreg capitol despre problemele de climă.

5. Elena Lasconi

Elena Lasconi și-a pierdut sprijinul politic din partea partidului unde este și președintă. USR a ales în ultima lună de campanie să îi retragă sprijinul politic Elenei Lasconi.

Îi recomand doamnei Lasconi o carte extrem de similară cu situația sa politică. „A șasea extincție: O istorie nenaturală a Pământului” de Elizabeth Kolbert explică chiar din titlu de ce este relevant în acest caz. În politica românească, este „o istorie nenaturală” ca președintele de partid să rămână fără sprijin politic pe ultima sută de metri.  

Am o carte specială și pentru votanții români. „Noi alegem viitorul” de Christiana Figueres și Tom Rivett‑Carnac este dedicată oamenilor indeciși ca să nu uite că un vot schimbă tot. 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri