Tratarea deseurilor, a apelor reziduale si accesarea fondurilor europene au fost principalele subiecte dezbatute miercuri, la Brasov, de reprezentanti ai firmelor din Marea Britanie si autoritatile locale brasovene, la conferinta internationala "Impreuna pentru un mediu mai curat – Solutii si exemple de buna practica in Marea Britanie".
Reprezentantii municipalitatii au avut astfel ocazia de a afla mai multe in domeniu de la specialisti din Marea Britanie (producatori de utilaje si echipamente, furnizori de servicii, experti, cadre didactice de la Universitatea din Northampton), in cadrul unor discutii libere cu prezentare de materiale si filme. Oaspetii au spus ca in Marea Britanie este o concurenta foarte mare intre regiunile de dezvoltare, apreciind ca in urmatoarea perioada in Romania vor avea loc si alte conferinte a caror tematica vor viza dezvoltarea altor domenii de activitate.
Ei au precizat ca autoritatile locale din Marea Britanie sunt responsabile pentru colectarea deseurilor municipale solide, si in principal a deseurilor rezultate de la proprietarii de locuinte. Totodata, autoritatile locale trebuie sa se ocupe si de sarcinile de planificare, fiind responsabile cu acordarea de autorizatii de planificare pentru noile unitati comerciale. Exista autoritati de colectare a deseurilor care sunt de regula consiliile judetene si municipale si autoritati care se ocupa de eliminarea deseurilor.
Agentia de mediu este institutia din Marea Britanie care reglementeaza si acorda licente si autorizatii pentru orice activitati, de la undite de pescuit pana la spatii de depozitare a gunoiului. Agentia este responsabila, de asemenea si pentru verificarea respectarii conditiilor de autorizare, pot efectua inspectii inopinate si pot suspenda desfasurarea activitatii daca este cazul. Incinerarea sau energia obtinuta din deseuri este un subiect fierbinte in Marea Britanie desi aici exista multe fabrici performante de producere a energiei din deseuri care furnizeaza caldura si electricitate pentru comunitatile din zona respectiva.
"Directiva pentru incinerarea deseurilor are ca scop prevenirea si limitarea, pe cat posibil in practica, a efectelor negative asupra mediului ca urmare a incinerarii, in special poluarea aerului, a apei de la suprafata, a apei subterane si a riscurilor rezultate care ameninta sanatatea omului" a precizat dr. Margaret Bates de la Universitatea din Northampton. Ea a vorbit pe larg despre tehnologia si modul de functionare a unui crematoriu pentru deseuri. In Marea Britanie se estimeaza ca energia obtinuta din deseuri va reprezenta 25% din deseurile municipale pana in 2020.
Pana in anul 2020, energia din deseuri ar putea ajunge pana la 17% din consumul preconizat de electricitate in Marea Britanie, pe baza deseurilor reziduale planificate, fara a include partea de reciclare si compostare. Guvernul britanic acorda subventii suplimentare resurselor de energie regenerabila prin sistemul Credite de Regenerare Obligatorie. In prezent in Marea Britanie, circa 110 MW de electricitate este in prezent utilizata avand ca sursa gazele obtinute din gropile de gunoi din 75 de locatii de depozitare a gunoaielor.