Lectia de reciclare

Text de Loredana Pana

Ce se intampla cu gunoaiele pe care le aruncam la ghena? In cat timp dispare un ambalaj lasat in natura? Ce se intampla cu deseurile
pe care nu le reciclam? In cat timp se umple o groapa de gunoi? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care le-au pus copiii de clasa a treia in cadrul lansarii programului national de educatie ecologica privind colectarea selectiva de catre Eco-Rom Ambalaje.

Peste 100.000 de elevi din Romania vor invata anul acesta alfabetul colectarii selective a ambalajelor. Programul consta in distribuirea manualului „Invatam sa reciclam ambalajele“ in scolile din localitatile in care se desfasoara colectarea selectiva a deseurilor de ambalaje.
 
„Acest proiect educational s-a bucurat de un real succes atat in randul scolilor, cat si in cel al autoritatilor de mediu si al celor administrative de la nivel central si local. Pana in 2013, Romania trebuie sa valorifice 60% din cantitatea de ambalaje folosite. Acest manual este un prim pas in a avea cetateni responsabili“, a declarat Mugurel Radulescu, presedintele Eco- Rom Ambalaje.

Manualul va ajunge in 25 de localitati din tara si in sectoarele 3 si 6 din Bucuresti, fiind accesibil unui numar de aproximativ 100.000 de elevi de clasa a treia, din 289 de scoli.

Programul este sustinut si de europarlamentarul Daciana Sarbu, membru in Comisia de Mediu a Parlamentului European.

„Noi nu am avut sansa sa invatam din manuale asa frumoase si suntem vinovati de felul in care arata acum planeta. Copiii reprezinta viitorul nostru. Imi pun toata speranta in copii si sper ca acestia sa-i invete la randul lor pe alti copii, pe parinti si pe bunici“, a declarat Daciana Sarbu.

Demarat ca actiune-pilot in 2008, programul de educatie ecologica s-a desfasurat in patru orase, a cuprins 2.200 de elevi din 39 de scoli, iar rezultatele bune au dus la extinderea la nivel national. Ora de educatie ecologica va fi un optional cuprins in programului national „Educatie pentru sanatate in scoala romaneasca“. Manualul este insotit de un material informativ referitor la gestionarea deseurilor destinat sprijinirii profesorilor in derularea cursurilor privind colectarea selectiva si reciclarea.

„Nu putem sa spalam Pamantul asa cum facem cu jucariile noastre, asa ca trebui sa nu-l murdarim“, a declarat un copil de clasa a treia.
 
Lansarea manualului a avut loc la Colegiul National „Elena Cuza“ din sectorul 6 din Bucuresti.
 

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri