Lebada salvata de pompieri

O lebada care avea picioarele prinse in gheata pe raul Olt a fost salvata de o echipa de pompieri dupa eforturi care au durat peste doua ore. Lebada a fost observata de un barbat care trecea pe podul peste Olt si care a cerut ajutorul pompierilor pentru eliberarea pasarii ce se zbatea neputincioasa la suprafata raului, informeaza Agerpres.

Distanta de la mal si pana la lebada prinsa in gheata a fost de peste 70 de metri si, cum grosimea stratului de gheata a fost de peste 40 de centimetri, operatiunea de salvare a fost dificila, pompierii folosind o barca pneumatica si un tarnacop cu care au spart gheata pentru a face culoar barcii, dar si pentru a elibera picioarele pasarii careia probabil i-au fost prinse in gheata in timpul noptii trecute.

Dupa ce au scos lebada din rau, pompierii au dus-o la un cabinet medical veterinar pentru consultatii, dupa care va fi eliberata tot pe rau. In judet, pe Olt, traiesc iarna peste 200 de lebede pe lacurile de acumulare de la barajele Arcesti, Ipotesti si in preajma podului peste rau de la intrarea in Slatina, unde apa nu ingheata pe toata suprafata apei.

Lebedele de pe Olt sunt din speciile lebada de iarna si lebada mica si au ajuns aici in urma cu cinci ani. De atunci, au ramas aici pentru ca apa raului nu ingheata iarna decat la mal. Potrivit specialistilor compartimentului biodiversitate din cadrul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM) Olt, lebedele isi fac cuiburi si se inmultesc an de an, singurul pericol cu care se confrunta fiind cablurile de electricitate.

Chiar si in aceste conditii, mor anual electrocutate circa 10 dintre ele, cifra ce nu este este in masura sa afecteze grav numarul exemplarelor din colonie. Pasarile au venit pe Olt, in timpul migratiei dinspre zonele de nord ale Europei spre cele sudice. In timp ce iarna sunt mai putin de 300 de lebede, respectiv cele care raman pe rau tot timpul anului, vara, numarul lor se tripleaza, Oltul aflandu-se pe culoarul lor de migratie.

Schimbarile climaterice din ultimii ani au adus pe Olt si alte specii de pasari migratoare neobisnuite pentru aceasta zona, cum ar fi codalbul, o pasare rapitoare asemanatoare vulturului, care se hraneste in special cu rate salbatice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri