“Naratiuni” despre o capitala contradictorie

Capitala Romaniei incepe sa fie prezentata, in mediul virtual, pe un nou site, intitulat “Naratiuni Urbane”.

Noua platforma virtuala doreste sa ofere o “radiografie alternativa a capitalei”, prin elemente grupate in doua rubrici: „Harta Colectiva” si „Creeaza o naratiune”. Fiecare vizitator al sitului isi poate nota aici propriile experiente legate de Bucuresti, atat cele pozitive cat si cele negative.

Proiectul “Naratiunilor Urbane” a fost lansat de Odaia Creativa – o organizatie non-guvernamentala care foloseste instrumente vizuale si de cercetare, precum si noile media pentru a imbunatati intelegerea proceselor de dezvoltare urbana si regionala in Europa Centrala si de Est, la nivelul comunitatilor locale si al autoritatilor.

“Daca fiecare locuitor al orasului vede, simte, aude Bucurestiul in mod diferit, Naratiuni Urbane isi propune colectarea perceptiilor diverse ale orasului intr-o poveste a povestilor, o meta-naratiune care sa scoata in evidenta realitatile urbane dincolo de statistici si date existente”, explica Maria Iancu, responsabil PR Odaia Creativa.

Prin intermediul acestui proiect, elemente diverse ale planificarii urbane (mobilitate, siguranta urbana, spatiu public) pot fi corelate cu experientele reale ale locuitorilor.

Noul site a devenit functional la inceputul acestei saptamani, iar pe harta digitala au aparut deja primele puncte care ilustreaza opiniile bucurestenilor despre orasul lor.

Aerul si zgomotul orasului, figurate pe harta virtuala

Cealalta rubrica a platformei virtuale, “Creeaza o naratiune”, pune la dispozitie cinci teme dinamice si o diversitate de instrumente pentru a crea o poveste despre mobilitatea in oras, suprafata acestuia, despre frica in mediul urban, despre aerul si despre sunetul orasului. Vizitatorii site-ului pot folosi elemente video, fotografii, geotags, link-uri catre alte website-uri, bloguri sau retele sociale pentru a crea o naratiune complexa.

“Naratiuni Urbane” reprezinta si o modalitate inedita de cercetare si cartare, care testeaza potentialul tehnologiilor online de a imbunatati procesele de analiza si buna guvernanta.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

1.200 de biciclisti, in mars pe strazile Bucurestiului

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri