Ministrul Laszlo Borbely a semnat contractele de finantare pentru proiectul de Management integrat al deseurilor in judetul Timis si pentru extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Valcea.
Prin Sistemul integrat de management al deseurilor in judetul Timis se urmareste protejarea sanatatii populatiei si a mediului prin imbunatatirea colectarii si depozitarii deseurilor si prin implementarea de masuri de inchidere si reabilitare a depozitelor neconforme. Valoarea totala a proiectului este de 40.996.537 Euro, fara TVA, din care finantarea nerambursabila din Fondul European de Dezvoltare Regionala este de 28.209.385 euro.
Astfel, va fi implementata colectarea selectiva la nivelul intregului judet, in zonele rurale vor fi furnizate unitati de compostare individuala, la Timisoara se va construi o statie de transfer si trei centre de colectare la Jimbolia, Deta si Faget. In localitatea Ghizela a fost deja construit un nou depozit de deseuri, si urmeaza a fi realizate o statie de sortare, una de compostare si alta de tratare. Totodata, in sase localitati, vor fi inchise si reabilitate sase 6 depozite de deseuri neconforme. De rezultatele proiectului va beneficia intreaga populatie a judetului, respectiv aproape 650 de mii de locuitori.
Extinderea si reabilitarea infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Valcea vizeaza realizarea de investitii care vor avea ca rezultat imbunatatirea calitatii apei potabile, prin cresterea accesului populatiei la serviciile de apa si canalizare si cresterea cotei de racordare la statiile de tratare a apei uzate.
Proiectul presupune investitii in extinderea si reabilitarea sistemelor de apa potabila, precum si in sistemul de colectare a apelor uzate si va fi implementat de catre Operatorul Regional S.C. APAVIL S.A. Valcea pentru aglomerarile: Ramnicu Valcea, Dragasani, Calimanesti, Olanesti, Babeni, Balcesti.
Valoarea totala a proiectului este de 98.874.509 Euro fara TVA, din care 76.935.536 Euro reprezinta contributia Uniunii Europene, din Fondul de Coeziune.
Investitiile vor fi realizate prin 13 contracte, din care 2 de servicii (de asistenta tehnica pentru managementul proiectului si supervizarea lucrarilor) si 11 de lucrari.
Foto: Intact Images
Citeste:
Padurile Romaniei s-au redus sub media europeana
"Lista neagra": 16 judete ale Romaniei – incapabile sa cheltuiasca banii primiti de la UE
Borbely: "Din 5,6 miliarde de euro prin proiecte, s-au platit efectiv 186 milioane"