„Energia produsa de microhidrocentrale este energie verde si vrem sa exploatam acest potential. In ceea ce priveste construirea lor, acestea vor putea fi ridicate numai acolo unde nu afecteaza ecosistemele”, a spus ministrul Mediului, Laszlo borbely, prezent la mintingul ONG-urilor de mediu, din fata Ministerului Mediului si Padurilor.
Aproximativ 40 de reprezentanti si peste 20 de asociatii si organizatii neguvernamentale de mediu se afla in fata ministerului Mediului pentru a opri „dezastrul ecologic” de pe raurile montane din judetul Arges, dezastru ce poate fi provocat de construirea microhidrocentralelor pe raurile Capra, Buda si Topolog, precum si pe paraul Otic..
ONG-uri: Microhidrocentralele din Arges, fara acord de mediu actualizat
„Sunt amenintate ecosisteme intregi din judetul Arges, iar pastravii si o specie rara de pasari din aceste locuri sunt primii amenintati cu disparitia in cazul in care albiile raurilor vor fi distruse de santiere”, a declarat pentru Green Report Gheorghe Radulescu-Dobrogea, presedinte Eco-Civica, una dintre organizatiile de mediu participante la protest.
Lucrarile declansate pe primele trei cursuri de apa, Capra, Buda si paraul Otic, sunt cuprinse intr-un singur proiect pentru amenajarea unui numar de 13 microhidrocentrale in regim privat de catre firma beneficiara Imob Expert Consulting Srl.
Gheorghe Badea: “Ministrul Mediului este dezinformat”
Peste 2000 de persoane au semnat, pana in prezent, petitia online intitulata “Opriti dezastrul ecologic de pe raurile montane din judetul Arges”.
Gravitatea situatiei deriva din faptul ca zona afectata de lucrari reprezinta un mediu protejat, considerat sit de importanta comunitara, sub codul “ROSCI 0122 Muntii Fagaras”.
Zona protejata a Muntilor Fagaras se transforma in santier de constructii (Video)
Microhidrocentralele devin problema majora pentru autoritatile de mediu din Romania