Laszlo Borbely: „Suntem in ceasul al 24-lea ca sa recuperam ce n-am reusit sa facem in ultimii 5 ani in managementul deseurilor”

Ministrul mediului, Laszlo Borbely, a declarat în cadrul Conferintei Nationale a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), organizata de Asociatia Salvati Dunarea si Delta, ca Romania se afla pe ultima suta de metri in privinta recuperarii decalajului fata de alte tari din Uniunea Europeana, in ceea ce priveste managementul deseurilor.

„Nu suntem in ceasul al 12-lea, ci in ceasul al 24-lea ca sa recuperam ceea ce n-am reusit sa rezolvam in ultimii 5 ani. Paradoxul, in momentul de fata, este ca Ministerul Mediului, prin AM POS, este pe primul loc in Europa la numarul de contracte semnate, peste 85%, dar in ceea ce priveste deseurile nu s-a reusit decat semnarea a 18 sau 19 contracte. Ministerul Mediului a demonstrat ca a fost un partener si nu a împiedicat finalizarea acestor proiecte. Cred ca am avut zeci de intalniri în ultimii 2 ani”, a spus Laszlo Borbely.

5 judete, fara Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara

Laszlo Borbely a mai spus ca in 5 judete din tara nu au fost infiintate Asociatii de Dezvoltare Intercomunitara (ADI), cele 5 judete fiind Tulcea, Brasov, Galati, Gorj si Bucuresti-Ilfov.

„Tulcea, Brasov, Galati, Gorj si Bucuresti-Ilfov sunt judetele in care nu au fost infiintate ADI-uri. In Bucuresti-Ilfov, nu numai ca nu s-a realizat acest lucru, dar se pare ca acesta va cadea din cauza disputelor politice care sunt legate de amplasarea terenului pentru incineratorul de deseuri, un proiect in valoare de 300 milioane de euro”, a explicat Laszlo Borbely.

Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), prin Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice, in parteneriat cu Asociatia Comunelor din Romania, implementeaza proiectul Asociatiile de dezvoltare intercomunitara, instrument pentru furnizarea in comun, in conditii de calitate si eficacitate, a serviciilor publice locale.

Valoarea totala eligibila a proiectului este de 2.792.398,00 lei, din care 2.373.538,30 lei (85%) reprezinta valoarea eligibila nerambursabila FSE si 418.859,70 lei (15%) reprezinta cofinantarea eligibila a MAI, uar durata de implementare a proiectului este de 24 de luni, intre 30 iulie 2009 – 30 iulie 2011.

Pana in 2020, 50% din deseuri din Romania trebuie reciclate

Facand referire la situatia fondurilor accesate prin intermediul Programului Operațional Sectorial Mediu, László Borbély a mentionat că “in momentul de fata AM POS Mediu este pe primul loc în Europa la contractele de valoare mare semnate iar la nivel național din 60 de proiecte cu o valoare mai mare de 20 milioane de euro 54 sunt pe apă și deșeuri. Problema este că, în anumite județe, chiar și după 5 ani nu s-a reușit nici măcar stabilirea unor terenuri pentru depozitarea deșeurilor astfel că, la nivel național, există încă 14 proiecte cu probleme instituționale sau legate de terenurile aferente. Când Uniunea Europeană discută de măsuri severe de austeritate iar mereu suntem întrebați de ce nu folosim cele peste 30 de miliarde de euro pe care le avem la dispoziție noi ce putem răspunde? Că datorită discuțiilor și neînțelegerilor politice noi nu reușim să ne mobilizăm? Din păcate această mentalitate păguboasă nu duce nicăieri, iar în final pierdem cu toții. Suntem de aceeași parte a baricadei iar aceste proiecte trebuie finalizate altfel șansele de reușită sunt nule”.

Nivelul actual de reciclare a deseurilor, 1%

Vorbind despre intențiile și totodată țintele de viitor ale Ministerului Mediului și Pădurilor, László Borbély a susținut că “la nivel central a fost făcut un pas important în vederea realizării sistemului integrat de management al deșeurilor prin adoptarea și ulterior publicarea în Monitorul Oficial a Legii 211 privind regimul deșeurilor iar în viitorul apropiat vom face o notă către toate autoritățile locale pentru ca acestea să știe exact ceea ce au de făcut de acum încolo”.

Ministrul Mediului și Pădurilor a precizat că până în anul 2020, România trebuie să ajungă la o cotă de 50% deșeuri reciclate din totalul cantității produse, nivelul actual fiind de numai 1%.

ADI, factorul-cheie pentru accesarea fondurilor UE prin POS Mediu

La Conferinta Nationala a Asociatiilor de Dezvoltare Intercomunitara (ADI),au participat reprezentanți ai administrațiilor locale și regionale pentru a pune bazele Rețelei Naționale a Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (RADI) din domeniul managementului deșeurilor, în cadrul unui proiect implementat de Asociația Salvați Dunărea și Delta, în parteneriat cu Centrul pentru Resurse Durabile Ecopolis și Ministerul Mediului și Pădurilor.

Rețeaua va reprezenta o platformă de colaborare între Asociații de Dezvoltare Intercomunitară (ADI), pe de-o parte, și între acestea și instituții centrale
pe de altă parte. Scopul rețelei este îmbunătățirea dialogului și sprijinirea dezvoltării instituționale.

ADI constituie unul dintre factorii-cheie pentru accesarea fondurilor europene prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, Axa 2.1, destinate implementării sistemelor integrate de management al deșeurilor în fiecare județ. În acest moment, realizarea și implementarea proiectelor înregistrează întârzieri semnificative.

 

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri