Laszlo Borbely: „Cooperarea in domeniul mediului cu Bulgaria este foarte importanta pentru Romania”

Ministrul Mediului si Padurilor, László Borbély s-a intalnit cu omologul sau, ministrul Mediului si Apei din Bulgaria, Nona Karadjova, se arata intr-un comunicat.

Cei doi oficiali au discutat despre oportunitatea dezvoltarii unor proiecte comune cu finantare europeana in domeniile managementul riscului la inundatii, comunicatiilor in situatii de urgenta generate de inundatii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la constructii hidrotehnice si poluarii accidentale ale apelor, in contextul importantei cooperarii in domeniul protectiei mediului, respectiv a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii.

“Avem o responsabilitate fata de cetatenii nostri, dar si ai Uniunii Europene pentru ca provocarile actuale – schimbarile climatice cu cauzele si efectele lor, inundatiile, poluarea aerului si a apelor, fie ele mari, sau cursuri de apa ale fluviilor si raurilor care strabat mai multe tari – nu se pot rezolva local ci necesita abordari transfrontaliere, transnationale si chiar globale”, a precizat László Borbély.
“Cooperarea in domeniul mediului cu Republica Bulgaria este foarte importanta pentru Romania, avand in vedere cei peste 450 km de granita comuna pe Dunare si vecinatatea la Marea Neagra. Din acest punct de vedere Ministerul Mediului si Apei din Bulgaria este un partener foarte important si de incredere.

Cooperarea noastra trebuie largita si adancita si in alte domenii precum dezvoltare durabila, implementarea acquis-ului comunitar, protectia naturii si a biodiversitatii”, a declarat ministrul Mediului si Padurilor exprimandu-si convingerea cu privire la importanta cooperarii dintre cele doua state pentru protectia mediului.

Cu ocazia sedinței comune de guvern romano-bulgare, cei doi oficiali au semnat o declaratie comuna in care au stipulat intentia ambelor parti de a semna un Memorandum de Intelegere privind cooperarea in domeniul protectiei mediului, pentru a consolida si aprofunda cooperarea bilaterala in acest domeniu precum si intentia lor de a colabora in cadrul Pilonului II- Protectia Mediului in Regiunea Dunarii – al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, inclusiv prin dezvoltarea de idei comune de proiecte si cu scopul de a atrage fonduri UE pentru finantarea acestora.

Totodata aceasta declaratie prevede din partea celor doua parti semnatare intentia lor de a-si uni fortele pentru contractarea si implementarea proiectului comun ”Danube WATER – managementul integrat al apelor”, finantat cu aproape 13 milioane de Euro prin Programul de Cooperare Transfrontaliera Romania-Bulgaria 2007-2013 dar si manifestarea intentiei lor de a reactiva grupul comun de experti in domeniul calitatii aerului; si de a discuta despre continuarea operarii Sistemului Comun de Monitorizare a Calitatii Aerului in orasele romano-bulgare de-a lungul Dunarii de Jos.

Romania si Bulgaria, memorandum pentru construirea unor hidrocentrale pe Dunare

Ministrul Economiei, Ion Ariton, si omologul sau bulgar, Traicho Traikov, au semnat un memorandum de intelegere privind construirea unor amenajari hidroenergetice pe Dunare. De asemenea, cei doi ministri au discutat despre cuplarea pietelor de energie electrica din cele doua tari, proces asupra caruia s-a convenit in data de 30 noiembrie 2010, la Sofia, informeaza Ministerul Economiei.

Potrivit unor declaratii facute in luna iulie de catre ministrul economiei din Bulgaria, vor fi doua amenajari hidroenergetice care vor produce un total de peste 3.800 GWh de electricitate pe an. Complexurile energetice se vor afla intre Nikopol si Turnu Magurele si intre Silistra si Calarasi.

In ceea ce priveste cuplarea pietelor energiei, cei doi operatori de transport si sistem din Romania si Bulgaria, Transelectrica si ESO-EAD, colaboreaza printr-o serie de proiecte comune in domeniu.

Alte proiecte importante pentru cele doua state, care au fost discutate in cadrul intalnirii ministrilor din cele doua tari, au fost interconectarea sistemelor de transport gaze naturale ale Romaniei si Bulgariei pe directia Giurgiu-Ruse, precum si realizarea unui nou punct de import gaze.

In ceea ce priveste proiectul Nabucco, atat Romania, cat si Bulgaria, si-au exprimat sustinerea pentru dezvoltarea sa, avand in vedere caracterul sau strategic in cadrul Coridorului Sudic si contributia la securitatea energetica a Europei.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri