Uzina de ciment Lafarge din Municipiul Medgidia a prezentat astazi primele rezultate ale proiectului pilot privind consumul si amprenta de apa, derulat la nivelul Grupul Lafarge.
Compania este membru voluntar al Water Footprint Network, o initiativa globala pentru intelegerea mizelor actuale in ceea ce priveste resursele de apa.
Obiectivul principal al proiectului-pilot, pentru care uzina Medgidia a fost selectata dintr-un numar de 160 de unitati de productie din divizia Ciment a Grupului, a fost identificarea amprentei de apa si generarea unui plan de actiune pentru reducerea si optimizarea folosirii celui mai pretios element de pe glob: apa.
In 2009, cand a reinnoit parteneriatul cu WWF International (World Wide Fund for Nature) pentru inca 4 ani, Grupul Lafarge a lansat noi initiative, una dintre cele mai importante fiind legata de reducerea amprentei de apa in cadrul tuturor activitatilor sale. Acest lucru a presupus masurarea consumului de apa al uzinelor care se afla in zone ce se confrunta cu criza de apa, de a implementa programe pentru reducerea amprentei si, totodata, de a lucra cu autoritatile locale pentru a gasi solutii pentru problemele generale legate de apa cu care se confrunta comunitatile.
Colaborare cu autoritati si experti
Uzina Medgidia a fost selectata in acest program pentru ca a indeplinit simultan doua criterii: a fost relevanta din punct de vedere operational si este amplasata intr-o zona cu resurse limitate de apa. Pentru implementarea initiativei, membrii echipei de proiect au colaborat cu Primaria Municipiului Medgidia si cu specialistii de la Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral.
„Utilizarea responsabila a apei este un obiectiv pe care dorim sa il obtinem printr-un efort la scara larga al tuturor partilor implicate. Desi uzina nu foloseste apa ca resursa primara in procesele de productie, inregistreaza valori peste cele ale industriei din care face parte. In acest context, ne bucuram ca proiectul-pilot a dat roade si a identificat masurile de reducere a consumului de apa, iar acum uzina are un plan de actiuni care urmeaza sa fie implementat” a declarat Edmund Piess, director general Uzina Lafarge din Medgidia.
Noi standarde pentru uzine
In urma proiectului-pilot desfasurat in uzina de la Medgidia, Lafarge a identificat alte sapte uzine care se afla in zone cu resurse scazute de apa, in tari precum Marea Britanie, Maroc, Spania, Egipt pentru a continua implementarea actiunilor generate de specialistii din Romania. Masurile luate in acestea vor constitui baza unui ghid de bune practici si standarde de management care, treptat, vor fi incluse in activitatea tuturor uzinelor de ciment din cadrul Lafarge.
Datorita experientei acumulate in uzinele-pilot, s-au dezvoltat linii directoare pentru implementarea planului de actiune privind apa in toate site-urile localizate in zone cu un deficit extrem de apa: constientizare, calcularea amprentei de apa, reducerea amprentei de apa si lansarea de actiuni cu comunitatile locale.
In sensul cel mai larg, amprenta de apa in procesele de productie arata volumul total de apa dulce utilizat pentru producerea bunurilor de-a lungul intregului flux de productie, apa folosita in activitatile auxiliare, dar si apa uzata evacuata, intr-o perioada de timp determinata. Deoarece exista bunuri importate, ce au fost produse cu apa altor tari, amprenta de apa ia in considerare, pe langa resursele interne de apa, si consumul de apa din afara frontierelor unei tari.