Cantitatea de metan emisă de lacuri s-ar putea dubla în următorii 50 ani din cauza încălzirii globale

Încălzirea globală accelerează creșterea plantelor acvatice din lacurile lumii și ar putea dubla cantitatea de metan emisă de lacuri în următorii 50 de ani, conform unui nou studiu.

lacuri metan

Cercetătorii de la Natural Resources Canada au descoperit o buclă de feedback climatic în care încălzirea globală duce la emiterea gazelor cu efect de seră din lacuri, care la rândul lor accentuează încălzirea, fenomen similar cu ce se întâmplă cu topirea gheții arctice. Lacurile cu apă dulce contribuie cu până la 16% la emisiile de metan globale, comparat cu doar 1% venind de la oceane.

Lacurile produc metan când deșeurile vegetale sunt îngropate în sediment și consumate de microbi. Oamenii de știință au descoperit că biomasa provenită de la plante acvatice accelerează producția de metan. Sedimentul unui lac care conține papură produce de 400 ori mai mult metan decât sedimentul care conține deșeuri vegetale de la conifere și aproape de 2800 mai mult metan decât lacurile care conțin deșeuri de la foioase, în cazul lacurilor aflate lângă păduri.

carturesti.ro

Erik Emilson, ecologist la Natural Resources Canada și autor principal al studiului, a explicat că materia organică provenind de la copaci suprimă producția de metan din sedimentele lacurilor, spre deosebire de deșeurile vegetale de la plante acvatice.

„Materia organică care ajunge în lacuri de la copacii pădurii funcționează ca o încuietoare care suprimă producția de metan din sedimentul lacului. Pădurile au înconjurat de mult timp milioanele de lacuri din emisfera nordică, dar acum sunt în pericol. În același timp, schimbările de climă oferă condiții favorabile pentru creșterea și răspândirea plantelor acvatice cum ar fi papura, iar materia organică de la aceste plante promovează eliberarea a și mai mult metan de la ecosistemele acvatice cu apă dulce din nordul globului.”

Oamenii de știință au analizat Scutul Canadian, un ecosistem care se întinde în centrul și estul Canadei și cuprinde numeroase lacuri. Conform calculelor cercetătorilor, numărul lacurilor colonizate de papură s-ar putea dubla în următorii 50 de ani, rezultând într-o creștere de 73% a emisiilor de metan produse de lacuri, doar în regiunea studiată.

Un alt studiu recent dezvăluie că încălzirea globală duce la proliferarea algelor marine care contribuie la emiterea unor cantități semnificative de metan și oxizi de azot. În plus, acestea folosesc oxigenul din apă, existând riscul de a produce zone moarte în unele regiuni, și pot fi toxice pentru oameni și pentru animale.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri