Conducerea Muzeului Ţării Crișurilor (MTC), custode al rezervației unice în Europa cunoscută ca Lacul cu nuferi, a solicitat, luni, într-o conferință de presă, intervenția Ministerului Mediului și a Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) pentru a fi luate măsuri urgente menite să prevină dispariția acestui ecosistem ocrotit prin lege, situație în care România ar putea să fie sancționata de către Comisia Europeană, informează ziare.com.
Existența unicului habitat acvatic termal din Europa este în pericol de a dispărea din cauza supraexploatării apei termale din cele două stațiuni de pe raza comunei Sânmartin (Băile Felix și Băile 1 Mai).
Specialiștii muzeului au reușit, prin două proiecte, să salveze, în acvarii protejate, cele două specii endemice din lacul cu nuferi – peștele roșioara lui Racovița și melcul Melanopsis, precum și nufărul termal, în mediu controlat.
Mai dificil va fi, potrivit directorului MTC, Aurel Chiriac, să se refacă ecosistemul acvatic termal.
Aceasta rezervație trebuie să rămână sub controlul strict al Ministerului și al Agenției de Mediu pentru că ei au pârghiile necesare de la nivel central și au puterea prin minister să impună niște măsuri, dacă se va ajunge la renunțarea la custodie”, a declarat Aurel Chiriac, directorul MTC.
Care sunt problemele
Conducerea muzeului și-a anunțat recent, într-o ședință ministerială, intenția de renunța la custodia sitului de importanță comunitară Lacul Petea, având în vedere numeroasele probleme ce pot fi rezolvate la un nivel mult mai înalt decât cel local.
După ce timp de 50 de ani specialiștii muzeului au îngrijit rezervația, iar din anul 2010 au luat-o în custodie, în decembrie 2011 ei au fost primii care au sesizat și anunțat scăderea apei termale în lacul cu nuferi.
Concluziile specialiștilor prezentate de MTC, bazate pe studii practice și cercetări realizate, au arătat că depășirea debitului de refacere naturală, prin supraexploatare, duce automat la scăderea nivelului apei geotermale în lacul cu nuferi (Ochiul Mare).
Stoparea exploatărilor a dus, așa cum s-a demonstrat în anul 1983 (când s-a dispus „de sus în jos”), la refacerea rapidă a nivelului apei în lacul cu nuferi.
Noi ne-am asumat acest pas (intenția de a renunța la custodie – n.red.) tocmai pentru că vrem să salvăm aceasta rezervație prin cei care pot face acest lucru. Desigur, ei își pot crea echipa din care și noi vom face parte, fără îndoială, pentru că experiența noastră trebuie să fie folosită. Dar așa, probabil, se vor mișca mai rapid și își vor da seama că suntem în momentul zero. Dacă acum nu se face nimic, lucrurile se duc pe râpă”, a spus Aurel Chiriac.
Acesta a subliniat că intenția muzeului de a renunța la custodie nu este de a contribui la distrugerea stațiunilor balneare, ci aceea de a fi conștientizat la nivelul adecvat al factorilor de răspundere că apa geotermală trebuie folosită doar pentru tratament.