Pe acoperisul AgroParisTech, care se afla in centrul Parisului, se afla o imensa gradina de legume, in care cresc rosii, cartofi sau capsuni.
Conducerea scolii pariziene de ingineri a fost convinsa sa amenajeze acest spatiu, care se intinde pe 600 de metri patrati, de catre Nicolas Bel si Nicolas Marchal, de la Asociatia “Gradina de legume de pe acoperis”.
“Scopul acestui imens laborator este de a gasi solutii inovatoare pentru cultivarea legumelor”, a explicat Nicolas Bel, inginer horticol.
Salata verde, in tavi din lemn
"In tavi patrate de lemn, creste salata verde, cultivata pe compost din deseuri vegetale. Din compost rasar ciuperci in jurul carora misuna rame, ceea ce inseamna ca solul este de cea mai buna calitate. Si costa doar 6 euro o tona”, subliniaza Nicolas Bel.
Plante aromatice si pomi fructiferi, pe case
In afara de calitatea solului, specialistii horticoli tin sub lupa si gradul de poluare. Ei monitorizeaza, in permanenta, metalele grele din salata si rosii, iar nivelul acestora este cu 10% mai mic fata de normele impuse de Uniunea Europeana.
Expusa la soare si adapostita de vant, gradina de legume suspendata a necesitat mai intai securizarea acoperisului, iar datorita climatului mediteraneean, in afara de legume pot fi plantati si arbori fructiferi sau plante aromatice.
Care ar fi avantajul acestei gradini de legume, instalata pe acoperis?
“Prospetimea legumelor, cat si savoarea lor. Pot fi cultivate tot felul de legume, mai ales cele usor perisabile si dificil de transportat”, raspunde Bel.
Mihaela Pavnutescu