Kronospan Sebes, amenda pentru neanuntarea unei poluari accidentale

Societatea Kronospan Sebes a fost sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 80.000 de lei pentru ca nu a anuntat autoritatile de mediu cu privire la un incident soldat cu depasirea de doua ori a valorii maxim admise la indicatorul formaldehida.

Intr-un raspuns adresat senatorului PD-L de Alba, Alexandru Peres, ca urmare a unei interpelari privind problemele de mediu din Sebes, de catre secretarul de stat Lucia Ana Varga, din cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile, se arata, printre altele, ca indicatorul de formaldehida s-a incadrat in limitele admise, cu exceptia a doua zile din luna februarie. Cauza acestor depasiri, valoarea dubla fata de limita admisa, a reprezentat-o o poluare accidentala provocata de o defectiune tehnica.

La instiintarea Agentiei pentru Protectia Mediului, comisarii Garzii de Mediu Alba au constatat, in urma verificarilor in teren si a discutiilor avute cu conducerea fabricii, ca in 19 februarie s-a produs o defectiune tehnica. O garnitura s-a fisurat la un filtru care filtreaza solutia de formaldehida inainte de depozitare in rezervoare, amplasat in cuva de retentie a rezervoarelor de formaldehida, care a condus la deversarea accidentala a circa 800 de kilograme de formaldehida. Emisiile de formaldehida care au avut loc s-au dispersat in zona si au condus la inregistrarea acestor depasiri la probele recoltate in punctul de prelevare amplasat in apropierea fabricii.

Societatea nu a anuntat autoritatile de mediu cu privire la producerea acestui incident, cu toate ca autorizatia integrata de mediu, emisa in 19 ianuarie 2007, prevede acest lucru. Conducerea fabricii chimice a motivat ca nu a procedat la anuntarea autoritatilor de mediu, deoarece a considerat ca evenimentul produs nu va genera o poluare iminenta, considerandu-l fara impact asupra mediului.

Pentru neanuntarea incidentului, societatea a fost sanctionata cu amenda de 80.000 de lei, care a si fost achitata.

In 2007, comisarii Garzii de Mediu Alba au aplicat 4 sanctiuni contraventionale in valoare de 320.000 de lei pe intreaga platforma a Kronospan Sebes.

In urma unui control efectuat in perioada 24 ianuarie- 31 ianuarie 2008, de catre comisarii Garzii de Mediu Alba si Comisariatului General al Garzii Nationale de Mediu, societatea a fost din nou sanctionata cu amenda contraventionala in valoare de 100.000 de lei. Sanctiunea a fost achitata, iar raportul de inspectie a fost contestat in contencios-administrativ, se mai arata in raspunsul secretarului de stat din Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.

In prezent, la Sebes functioneaza o instalatie de formaldehida, cu o capacitate de 30.000 de tone pe an. Kronospan vizeaza punerea in folosinta a unei instalatii de formaldehida, unde ar urma sa se produca, anual, 60.000 de tone din acest produs chimic. Dezvoltarea unei noi capacitati de producere a formaldehidei, substanta cu posibil efect cancerigen, investitie evaluata la zece milioane de euro, a provocat o opozitie intensa in randul unei mari parti a localnicilor, avand loc chiar si un referendum, nevalidat insa.

Conducerea companiei sustine insa ca productia de formaldehida nu ar implica nici un risc pentru populatie.

Mentionam ca societatea din Sebes a depus recurs, la inceputul lunii februarie, impotriva sentintei Tribunalului Alba privind demolarea noii instalatii de formaldehida, ridicata fara aviz de mediu si autorizatie de constructie. Recursul este programat la Curtea de Apel Alba Iulia la mijlocul lunii aprilie.

In octombrie 2007, directorul de productie Adrian Bacila a declarat ca demontarea instalatiei de formaldehida va incepe din 24 octombrie, lucru care nu s-a realizat insa.

Compania internationala "Kronospan", cu fabrici de formaldehida in tari din Uniunea Europeana, Rusia si China, acopera 2 % din capacitatea de productie la nivel mondial. Germania si Italia sunt tarile cu cea mai mare productie anuala de formaldehida din UE, asigurand aproximativ 10% din cantitatea produsa anual in lume.

"Kronospan" detine fabricile de PAL si MDF din Sebes din 2004, cand le-a achizitionat de la grupul italian MDF Fratti. Investitiile realizate in Romania se ridica la peste 250 de milioane de euro.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri