KPMG: Investitiile in energia regenerabila raman viabile

In ciuda crizei economice globale, 78% dintre companiile din domeniul energiei regenerabile cred ca proiectele in domeniul surselor regenerabile de energie sunt viabile din punct de vedere economic, se arata intr-un studiu realizat de furnizorul de servicii de audit si consultanta fiscala KPMG. (VEZI STUDIU)

200 de membri executivi din domeniul energiei la nivel global au fost intervievati in cadrul studiului „The winds of change”. Razvan Mihai, Partner la KPMG in Romania, a explicat ca piata de energie din Romania prezinta un potential ridicat pentru investitori, in special cea a energiei eoliene.

Chiar daca pretul combustibililor fosili a scazut, 63% dintre directorii companiilor din sectorul surselor regenerabile de energie se asteapta ca subventiile din partea guvernului sa creasca, fata de cei 37% de anul trecut. Cu toate acestea, 42% din respondenti au declarat ca sunt interesati sa investeasca in Statele Unite, cea de-a doua tara vizata fiind India, unde 24% dintre companii ar dezvolta proiecte.

Rezultatele sunt motivate prin anuntul americanilor de a sprijini „initiativele verzi”, ce s-a materializat in stimulentele stabile din partea guvernului. 81% dintre europeni sunt de parere ca presedintele SUA, Barack Obama, isi va onora angajamentele de mediu asumate, comparativ cu doar 51% dintre americani.

Tehnologiile conventionale continua sa fie preferate in domeniu, mai mult de 60 % dintre respondenti fiind de parere ca productia de energie eoliana si solara terestra va creste cu peste 5% in 2009, comparativ cu doar 38 % care prognozeaza nivele similare de crestere a productiei de energie eoliana offshore si doar 19% care anticipeaza nivele similare de crestere a productiei cu ajutorul tehnicilor marine.

Peter Kiss, coordonatorul sectorului de Energie &Utilitati la nivel Global din cadrul KPMG, afirma ca, desi UE a stabilit ca pana in anul 2020 un procent de 20% din consumul final de energie sa fie asigurat din surse regenerabile, actuala criza financiara si declinul economic au incetinit evolutia proiectelor. Mai putin de un sfert dintre companii anticipeaza ca vor investi mai mult de 100 milioane dolari in Fuziuni & Achizitii in domeniul energiei din surse regenerabile in urmatoarele 12 luni.

„Unele dintre cele mai atractive tari pentru investitii in generarea de energie eoliana, din biomasa, si/sau hidro si geotermala ar putea fi Romania, Polonia, Republica Ceha, Croatia, Ungaria, Slovenia, si Bulgaria”, a explicat Peter Kiss. El a adaugat ca bancile sunt interesate de proiecte si investitii in surse regenerabile cu un grad maxim de siguranta comerciala. Acestea sunt mult mai costisitoare decat tehnologiile conventionale, dar se bucura de un sprijin semnificativ din partea statului.

Foto: fif2002.com

spot_img

Ultimele știri