Korodi: Sume importante din taxa de poluare vor fi folosite pentru impadurire

Romania va investi sume importante provenite din taxa de poluare pentru autovehicule in proiecte de impadurire a terenurilor degradate sau defrisate constant, a declarat ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, la Consiliul Informal de Mediu, desfasurat in perioada 11-13 aprilie, la Ljubljana (Slovenia), conform unui comunicat al MMDD.

Korodi a sustinut, in interventia sa, ca „biodiversitatea este cea mai de pret bogatie a Romaniei, cu un potential considerabil de exploatare a biomasei”. Totodata, el a subliniat ca „trebuie sa fim constienti ca exploatarea acestui potential poate reprezenta o solutie pentru schimbarile climatice, dar si un risc asupra biodiversitatii, cata vreme practicile utilizate nu rezoneaza cu cele ale dezvoltarii durabile. In acest sens, este foarte importanta stabilirea la nivel European a unor criterii de durabilitate clare, pentru a permite si productia de biocombustibili din a doua generatie”.

Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile a sustinut ca, in prezent, circa 26% din teritoriul Romaniei este acoperit de paduri, iar potentialul biomasei este de peste 15 milioane de mc, ceea ce permite Romaniei sa inlocuiasca, cu prioritate in zonele rurale, sistemele clasice de incalzire cu tehnologii moderne bazate pe utilizarea eficienta a biomasei.

La finalul intalnirii, ministrul Mediului din Romania a convenit cu omologul sau suedez ca cele doua state sa coopereze si sa demareze in comun proiecte de eficienta energetica.

La reuniune au fost prezenti ministrii Mediului din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar si din statele candidate, precum si reprezentanti ai spatiului economic European. Consiliul Informal s-a desfasurat in prezenta Comisarului european pentru Mediu, Stavros Dimas, dar si a reprezentantilor Parlamentului European, Agentiei Europene de Mediu si Biroului European de Mediu.

In cadrul reuniunii, temele propuse spre dezbaterea statelor participante au fost impactul schimbarilor climatice asupra biodiversitatii padurilor si dezvoltarii durabile, potentialul energetic al exploatarii padurilor, precum si utilizarea biomasei pentru a doua generatie de biocombustibili.

In urma dezbaterilor sustinute, Presedintia Consiliului Informal de Mediu a propus un set de concluzii care vor constitui baza pentru discutiile ulterioare pe acesta tema, atat la nivel european cat si international.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri