Korodi a prezentat, la Paris, Strategia pentru Dezvoltarea Durabila

Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a participat luni, la Paris, la conferinta intitulata Congresul European pentru Dezvoltarea Durabila a Romaniei. Evenimentul a reunit reprezentanti de varf din domeniul administratiei centrale si locale si ai sectorului academic din Romania si din Franta, precum si ai unor importante companii franceze.

Ministrul roman al Mediului a deschis lucrarile congresului, prezentand coordonatele Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila, a carei forma revizuita urmeaza sa fie finalizata in cursul anului 2008. Attila Korodi a remarcat ca discutiile din capitala Frantei prelungesc, intr-un cadru extins, dezbaterile care au loc in tara pe marginea Strategiei.

"Varianta preliminara a Strategiei pentru Dezvoltare Durabila a parcurs deja o prima etapa de dezbatere la nivelul regiunilor Romaniei. Nivelul si intensitatea dezbaterii nu sunt inca la dimensiunile asteptate. Cred insa ca, in urmatoarele luni, tot mai multi primari si presedinti de consilii judetene vor incepe sa inteleaga necesitatea de a-si dezvolta proiectele locale sau regionale tinand cont de modelul si coordonatele pe care strategia nationala le va genera. Din fericire, prezenta unor presedinti de consilii judetene si a unor prefecti din Romania la acest eveniment este deja un "simptom" pentru intrebarile si solutiile pe care strategia le ridica si le ofera", a spus Korodi.

Attila Korodi a subliniat ca fondurile pe care Uniunea Europeana le va pune la dispozitia Romaniei in perioada 2008 – 2013, in valoare de aproximativ 30 de miliarde de euro, sunt gandite in asa fel incat utilizarea lor sa se faca dupa principiile dezvoltarii durabile.

Reprezentantii autoritatilor locale si-au manifestat preocuparea asupra capabilitatilor reale care exista pentru accesarea acestor fonduri. Ministrul Mediului a remarcat ca va fi necesar ca fiecare regiune sa isi identifice aceste capabilitati si, in acelasi timp, sa inceapa sa-si configureze propriile coordonate strategice de dezvoltare, propriile harti de sustenabilitate, care sa includa costurile pentru dezvoltare si modul in care vor putea sa acceseze banii pentru a acoperi aceste costuri:

"Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila are drept actor si tinta centrala comunitatile locale. Stim ca asupra autoritatilor locale exista acum o presiune suplimentar. Va inteleg preocupare si stiu ca unii dintre dumneavoastra spuneti ca nu aveti, inca, suficienta expertiza in anumite domenii, in realizarea proiectelor strategice. Dar dumneavoastra beneficiati acum de o sansa extraordinara pentru dezvoltare, iar aceste 30 de miliarde de euro sunt doar o parte din banii care vor putea fi accesati pentru dezvoltarea Romaniei", a subliniat Attila Korodi, adresandu-se liderilor locali si regionali din Romania.

Conferinta a cuprins si interventiile presedintelelui Asociatiei Mondiale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii dar si a E.S. Jan Sorensen, Ambasadorul Natiunilor Unite in Romania si Ionel Haiduc, presedintele Academiei Romane. Reprezentantii investitorilor straini au solicitat informatii daca indicatorii care vor fi cuprinsi in strategia pentru dezvoltare durabila vor asigura o evaluare adecvata asupra raporturilor cost-beneficiu in investitii. Attila Korodi a remarcat ca unul dintre principalii indicatorii, inclusiv in ce priveste modul in care vor fi distribuite fondurile centrale, va viza coeziunea sociala si reducerea discrepantelor dintre regiunile prospere si cele sarace.

Cu ocazia acestui eveniment, ministrul Attila Korodi a primit si Premiul pentru Devoltarea Durabila a Romaniei si a sustinut o conferinta de presa pentru mass-media franceza, pentru reprezentantii presei straine si romane, destinata prezentarii Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri