Pana la sfarsitul acestui an, autoritatile de mediu din Romania trebuie sa-si faca o imagine cat mai clara asupra culturii de organisme modificate genetic (OMG) si sa ia o decizie in acest sens, a declarat, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi.
"Incepand cu luna octombrie, comisia de specialitate care se ocupa de subiect a inceput discutii cu specialisti din Ungaria si Austria, deoarece experienta acestora ne va face sa avem o abordare comuna cu celelalte state membre UE, in privinta OMG", a spus Korodi.
Ministrul a adaugat ca dupa seria de discutii, va urma un set de analize si dezbateri publice pentru ca, nu mai devreme de sfarsitul anului, sa se contureze o decizie in acest sens.
"Multe tari au esuat in momentul luarii unei decizii legate de OMG, deoarece nu s-a realizat o abordare sufficient de riguroasa, din toate punctele de vedere. Nu este vorba de a interzice sau nu OMG, ci de a informa si de da posibilitatea oamenilor de a alege daca vor sa consume sau nu astfel de produse", a adaugat ministrul Mediului.
ONG-ul de protectia mediului Greenpeace a solicitat luni, ministrului Attila Korodi, interzicerea imediata a culturii OMG. "Coexistenta plantelor modificate genetic cu cele nemodificate genetic nu se poate realiza. Ministrul Mediului trebuie sa interzica imediat importul si cultivarea OMG pentru a proteja mediul si sanatatea oamenilor", a declarat purtatorul de cuvant Greenpeace Romania, Gabriel Paun.