Cum reușește KLM să fie cea mai sustenabilă companie aeriană

Numită „Cea mai sustenabilă companie aeriană” timp de 12 ani la rând, KLM face eforturi pentru a avea un impact cât mai mic asupra mediului, de la reducerea emisiilor de carbon, folosirea biocombustibilului, până la reciclarea tuturor deșeurilor.

Cum reușește KLM să fie cea mai sustenabilă companie aeriană

În septembrie 2018, KLM câștiga, pentru al 12-lea an consecutiv, titlul de „Cea mai sustenabilă companie aeriană” oferit de Dow Jones Sustainability Index. Compania olandeză înființată în 1919 caută mereu modalități de a face călătoriile în aer mai verzi; ba chiar își recompensează angajații care vin cu idei pentru a reduce impactul asupra mediului al companiei.

Un exemplu pentru celelalte companii aeriene, iată cum reușește KLM să se mențină în top:

Reducerea emisiilor de carbon

În 2016, aviația era răspunzătoare de 2,5% din emisiile totale de dioxid de carbon, ceea ce înseamnă aproximativ 12% din totalul de CO2 emis de toate mijloacele de transport. Potrivit Organizației Internaționale de Aviație Civilă, în jur de 3,7 miliarde de persoane au zburat în 2016, cu o estimare de până la 7,2 miliarde de persoane până în 2035.

Prin programul CO2ZERO, KLM urmărește să reducă emisiile de dioxid de carbon ale navelor sale. Un prim pas este înlocuirea acestora cu unele noi, cum ar fi Boeing 787-9 Dreamliner, lansat în 2016, și care consumă cu 40% mai puțin combustibil decât avioanele de aceeași dimensiune.

KLM folosește deja acest tip de avion pentru mai multe rute, plecând din Amsterdam până în America de Nord (New York, San Francisco), Dubai, dar și mai multe orașe din estul Asiei.

KLM

Menținerea temperaturii

KLM a inventat o metodă prin care să păstreze temperatura motoarelor joasă, pentru a consuma mai puțin combustibil: pulverizarea cu jet de aer rece a motoarelor în timpul zborului.

Biocombustibil

În 2011, compania olandeză a devenit prima care avea zboruri comerciale cu avioane care consumă biocombustibil. Iar la sfârșitul lui 2018, toate zborurile din Los Angeles erau efectuate cu biocombustibil, fiind prima companie aeriană europeană care face așa ceva în zborurile intercontinentale.

Deși acest tip de combustibil reduce emisiile unui avion cu până la 80%, nu este prea întâlnit, fiind de două sau chiar trei ori mai scump decât cel obișnuit.

În aeroport

În aeroportul Schiphol sunt folosite surse de energie alternative, cum ar fi turbinele eoliene și panourile solare. Toate mașinile de la sol folosesc „red diesel”, care este un combustibil obișnuit amestecat cu biocombustibil. În aeroport, precum și în avioane, au fost scoase ziarele, revistele și reclamele printate, distribuite de companie, și înlocuite cu o aplicație gratuită. În total, în zborurile europene și internaționale, KML a zburat cu 360 de tone mai puțin (ceea ce înseamnă mai puțin combustibil consumat), grație acestei măsuri.

bike-ski.ro

Donații

KLM a înființat un program, care a fost apoi preluat de mai multe companii, prin care le oferă pasagerilor opțiunea de a dona către programe de caritate, pentru impactul pe care l-au avut zburând cu avionul. Acțiunile sunt diverse, de la salvarea unei păduri de la distrugere, plantări în zone defrișate, până la achiziționarea de mașini eficiente energetic în țări în curs de dezvoltare.

Reciclează totul

KML nu aruncă nimic ce poate fi refolosit, nici măcar componentele avioanelor. În 2017, studenții de la o școală de design din Amsterdam au pregătit o expoziție cu haine confecționate din materiale ale KLM, printre care covoare, centuri de siguranță, draperii, uniforme, chiar și cauciucuri.

Deșeurile sunt reciclate, iar resturile de mâncare sunt transformate în compost. În plus, toate alimentele servite în timpul zborurilor provin din surse sustenabile.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri