Klaus Iohannis: Sunt adeptul mersului pe bicicletă în oraș

Președintele Klaus Iohannis s-a declarat un adept al mersului pe bicicletă în oraș și a făcut apel la autoritățile locale și centrale să creeze infrastructură pentru cei care aleg un mijloc de transport nepoluant. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea „More cycling for a greener recovery”, organizată de Asociația Green Revolution.

„Mă adresez autorităților locale și centrale să faciliteze dezvoltarea de drumuri, piste, destinate mersului pe bicicletă. Ca să nu mă înțelegeți greșit, nu este ceva ce fac din motive politicianiste. Acum 12 ani, când ați început, n-a fost președintele pe scenă, nici n-a fost o scenă. Dar eu am fost acolo în altă calitate și de atunci sunt adeptul mersului pe bicicletă în oraș. Și cred că este un lucru pe care putem să îl promovăm cu foarte mult succes”, a declarat președintele, făcând referire la începutul proiectului I’Velo, desfășurat de Asociația Green Revolution, în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

Acesta a subliniat motivele pentru care nu sunt mai mulți cetățeni care să aleagă să folosească bicicleta ca mijloc de transport în orașe: sunt prea multe intersecții unde stai mai mult la semafor decât mergi cu bicicleta, sunt prea puține piste – și acelea prost concepute, astfel că bicicliștii ajung să împartă de multe ori banda cu automobiliști.

Iohannis a subliniat necesitatea ca oamenii să-și ia orașele înapoi, care, în ultimii 100 de ani, au fost create pentru automobile.

„Nu este suficient să ne întâlnim să discutăm. Este nevoie de planuri, strategii și să le punem în practică. Cea mai importantă parte le revine autorităților locale. Noi putem să facem pe plan național, o strategie, putem să facem rost de bani, așa cum facem chiar în această perioadă. Sunt bani foarte mulți prevăzuți în planul național de redresare și reziliență pentru a încuraja transportul pe bicicletă, transportul nepoluant. Însă punerea în practică revine în cea mai mare măsură autorităților locale. Acestea nu trebuie doar încurajate, aici stăm bine. Trebuie efectiv ajutate, sfătuite. Este nevoie. Nu mă gândesc numai la primării. Și la consiliile județene. Bicicliștii care chiar vor să meargă cu bicicleta n-au nevoie de doi kilometri de piste, ci de 200. Cu legături între localități, care să fie foarte accesibile și sigure”, a mai declarat președintele.

Acesta a mai spus că siguranța celor mai vulnerabili în trafic – pietoni, bicicliști – este asigurată prin reglementări, dar și prin educație.

Declarațiile au fost făcute la dezbaterea „More cycling for a greener recovery”, organizată de Asociația Green Revolution, de Ziua Bicicletei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri