Un kit prin care tuk tuk-urile obișnuite devin electrice

Un inginer din Sri Lanka a inventat un kit prin care tuk tuk-urile, mașinuțele cu trei roți care sunt foarte populare în Asia și Africa, să devină electrice. Vehiculele de acest tip au o contribuție majoră la poluarea aerului.

tuk tuk

Milioane de oameni din jurul lumii, în special din Asia și Africa, depind pentru transport de tuk tuk-uri, care sunt niște mașinuțe cu trei roți. Numai în Sri Lanka erau, înainte de 2008, în jur de un milion de tuk tuk-uri, care deserveau mare parte din cei 21 de milioane de oameni din țară.

Însă, aceste mașinuțe sunt foarte vechi, au motoare uzate și produc foarte multe gaze nocive. În 2008, guvernul din Sri Lanka a interzis importul acestor vehicule, în special din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. Chiar și așa, 300.000 de tuk tuk-uri încă circulă pe străzile din țara din sud-estul Asiei.

Sasiranga De Silva, inginer și profesor la Universitatea din Moratuwa, a găsit o soluție ingenioasă: un kit înlocuiește vechile motoare ale tuk tuk-urilor, iar acestea devin electrice. Kit-ul are la bază o baterie cu litium-ion care vor consuma 6 kilowați pe oră (în loc de 7-8, cât consumă bateriile care sunt acum pe piață) și care îi va permite șoferului să facă în jur de 110 kilometri pe zi.

epiesa.ro

Există deja câteva puncte de încărcare în Colombo, capitala țării, dar De Silva va oferi și transformatoare care vor putea fi folosite pentru prizele obișnuite, astfel încât mașinile să poată fi încărcate noaptea, când curentul electric este mai ieftin.

Principala sa provocare este să facă aceste kit-uri cât mai accesibile pentru șoferii de tuk tuk-uri. O astfel de mașinuță, care consumă combustibil, costă în jur de 4.000 de dolari. Deoarece invenția inginerului îi va ajuta să economisească 1.000 de dolari pe lună, șoferii au spus că ar da 2.000 de dolari pe kit.

„Aceasta este ținta mea ca preț. E o provocare destul de mare pentru că folosesc baterii litium-ion, nu cele ieftine. Bateriile litium-ion durează mai mult, peste cinci ani”, a declarat bărbatul pentru UN Environment.

Accesibilitatea prețului este un criteriu de bază pentru șoferii de tuk tuk-uri, pentru că aceștia nu rezonează cu argumentul nevoii de schimbare pentru mediu.

„Cei mai mulți șoferi nu sunt educați, deci majoritatea nici nu știu despre problemele emisiilor. Pentru ei e vorba despre a economisi bani. Dar când proiectul va ajunge pe piață, vom face campanii separate să îi informăm despre schimbările climatice”, a mai spus acesta.

Invenția lui Sasiranga De Silva a primit la începutul anului un grant de 20.000 de dolari din partea UN Environment, în cadrul programului „Provocarea scăderii emisiilor în regiunea Asia Pacific”.

În plus, în prezent, guvernul din Sri Lanka oferă împrumuturi avantajoase pentru a stimula conversia tuk tuk-urilor la cele electrice.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri