Kiri Maximus, devoratorul de CO2

Kiri Maximus, o noua varietate a arborelui Paulownia, originar din China, va fi plantat in aceasta toamna, in judetul Arad, pe o suprafata de pana la 500 de hectare.

Compania care vrea sa intre in aceasta afacere este din Germania si intentioneaza sa investeasca 5 milioane euro in acest proiect.

Hibridul consuma de 10 ori mai mult CO2 decat oricare alt arbore, are o rezistenta dubla la incendii, comparativ cu alti copaci de esenta tare, iar radacina sa, ce masoara pana la 12 metri, are un rol important in stabilizarea solului.

Kiri Maximus este socotit magic de catre investitorii germani, care sustin ca au fost necesari 25 de ani de cercetare ca arborele sa fie perfect adaptabil la conditiile climaterice din Europa.

Arborele magic, bun la toate

“Datorita radacinii sale, arborele se preteaza la impadurirea unor suprafete amenintate de eroziune si intruneste calitatile cerute pentru reimpadurire, dupa incendii. De asemenea, poate fi plantat in orase, unde exista un trafic rutier intens, cat si in zonele industriale sau poluate, cu scopul de a asigura o perdea de protectie, avand in vedere ca devoreaza de 10 ori mai mult CO2 decat orice al arbore”, a declarat, pentru Green Report, Aurel Dumitrescu, Development Manager in cadrul Kiri Project Development.

Paulownia este originar din China, fiind cunoscut si sub denumirea de Copacul Pasarii Phoenix, iar noua varietate, Kiri Maximus, poate fi plantat atat in zone de ses, cat si de deal, pana la o altitudine de 1.200 m.

Plantatii-pilot, in 4 tari

“Arborele a fost testat pe plantatii-pilot  in Germania, Bulgaria, Serbia si Croatia, suprafata plantata insumand in prezent 50 de hectare. Ajunge la o inaltime de 20 de metri in aproximativ 8 ani, este cu 30% mai usor decat orice lemn, florile sale violet-albastre sunt foarte cautate de albine, iar frunzele pot fi folosite ca furaj. Din lemnul acestui hibrid se poate obtine cherestea, iar radacina poate alimenta fabricile de bioetanol”, a mai spus Aurel Dumitrescu.

Investitorii germani nu se vor opri insa la cele cateva sute de hectare pe care intentioneaza sa le planteze, deocamdata, in judetul Arad. Ei intentioneaza sa planteze aceasta specie pe 3.500 de hectare in vestul tarii, mai precis in judetul Timis.

“Vrem sa luam in arenda mai multe mii de hectare in zona de vest a tarii, in judetele Arad si Timis, judete unde clima este propice. De ce ne-am orientat spre aceste zone? Datorita climei, bineinteles, arborele poate rezista iarna si la minus 31 de grade Celsius, dar si datorita oamenilor care, in aceste zone, sunt mult mai receptivi la astfel de experimente”, a explicat Aurel Dumitrescu.

Romsilva are doar pepiniere de Paulownia

Specia de Paulownia care urmeaza sa fie plantata de intreprinzatorii germani este o specie hibrid, modificata genetic, destinata in special sa reziste temperaturilor foarte scazute.

Lipsa de rezistenta la frig a Paulownia este, potrivit Cristinei Guciuman, inginer silvic Romsilva, Directia Impaduriri, unul dintre motivele pentru care acest arbore nu se planteaza in tara noastra de catre Regia Nationala a Padurilor.

“Romsilva nu a plantat Paulownia in Romania. Avem doar pepiniere, una dintre ele se afla la Stefanesti, langa Bucuresti, iar puietii sunt folositi in scop ornamental. In general insa, arborii modificati genetic, adica hibrizii, sunt rar recomandati pentru planatare la scara industriala pentru ca nu se stie ce influente pot avea asupra solului sau a ecosistemelor”, a declarat, pentru Green Report, Cristina Guciuman.

Cum doar 51% din fondul forestier al tarii se afla in administrarea Romsilva, regia nu poate impune sau controla restul suprafetei de padure, aflata in prioprietate private, a adaugat Cristina Guciuman.

Arborele care creste intr-o zi cat altii in 7

Paulownia este arborele cu cea mai rapida crestere din lume. In aproximativ 6 luni creste de 2-3 metri in inaltime si 4-6 centrimetri in diametru. Culturile de Paulownia sunt cunoscute in China de aproape 3.000 de ani, in SUA din anul 1800 si in Japonia din 1970.

In Occident, copacul este cultivat pentru mobilier, placaj si biomasa. Costurile culturilor de Paulownia si ale ingrijirii lor ajung, pentru 1 hectar, la 3.000 de euro.

Paulownia are din ce in ce mai mult succes, datorita proprietatilor sale benefice pentru mediu și a fost prezentat ca o posibila solutie la problema defrisarilor la nivel mondial, problema ce se afla in centrul dezbaterii privind schimbarile climatice.

Este folosit pentru reimpaduriri in Australia, Germania, China, SUA si Panama. Proiecte de reimpadurire, utilizand specii de Paulownia, sunt conduse de organizatii, cum ar fi EcoTech Timber, Inc, ECO2 Forests Inc, Robinia Invest, Eco Sustainable Systems, Silva Tree and Kiri Park Projects, impulsionate de cresterea rapida a Paulownia si de beneficiile asupra mediului.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri