Jurnalul National: Zeci de copaci au fost taiati pentru un bloc de 29 de etaje

Autoritatile bucurestene se straduiesc sa rada si ultimele oaze de verdeata pe care le mai detine Capitala. Un nou aviz semnat de Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti da acordul pentru taierea a 19 copaci pe Bulevardul Poligrafiei. In dulcele stil romanesc, au fost pusi la pamant 70 de arbusti pe o suprafata de 3.000 de metri patrati pentru a fi construit un bloc de 29 de etaje.

Administratia Lacuri Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB) a parafat un aviz pentru taierea a 19 copaci din zona Casei Presei Libere, pe Bulevardul Poligrafiei, numarul 49-51. Cu avizul la purtator, semnat la 4 octombrie 2007, beneficiarul nu a mai stat pe ganduri si a trecut la implinirea visului imobiliar. Au fost rasi 70 de arbusti, depasind cu mult numarul de pomi aprobati spre taiere cu avizul ALPAB. De altfel, Jurnalul National a vizitat zona inainte ca ea sa fie desertificata de dezvoltatorul imobiliar care vrea sa ridice in zona un bloc-turn de 29 de etaje. Suprafata vizata este de 3.393 de metri patrati si, potrivit Primariei Sectorului 1, nu figura ca zona verde in Planul de urbanistica zonala.

"Pot afirma insa cu certitudine ca vorbim de o zona inverzita pe care ar fi fost cu mult mai bine si mai sanatos sa o pastram in forma initiala", a declarat Andrei Chiliman, Primarul Sectorului 1. Certificatul de Urbanism emis la 4.09.2007 prevede amplasarea in zona a unei cladiri cu 6 etaje subterane, parter si 29 etaje supraterane. Dosarul cuprinde si un aviz de la Ministerul Mediului, dat fiind faptul ca 8 pomi dintre cei pusi la pamant erau fructiferi. Trecand cu lejeritate de aprobarile obtinute in cel mai scurt timp posibil, investitorul a curatat cu atentie locul pe care va inalta noua cladire.

DESERTUL BUCURESTI

Capitala Romaniei a fost in vara anului 2007 polul caldurii in Europa. Autoritatile au intocmit comisii de urgenta si au declansat, spre isteria populatiei, codul rosu. S-au facut planuri si strategii. Toate pentru un oras in care sa ai macar luxul de a respira. Vara a trecut, iar toamna ne-a gasit, se pare, cel putin in Bucuresti, tot cu drujba in mana. Primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, a declarat chiar cu o zi in urma, in vizita pe care a facut-o in redactia Jurnalului National, ca in Capitala situatia spatiului verde nu este deloc ingrijoratoare. Astfel, potrivit ultimelor calcule si inventarieri ale municipalitatii, fiecarui locuitor al Bucurestiului ii revin 20 de metri patrati de verdeata.

Daca situatia este atat de roz, cum se vede din scaunul de primar, atunci Capitala i-a luat-o inainte Ministerului Mediului, care isi propune luxul unor astfel de cifre abia in 2010. "In conditiile in care in Bucuresti sunt 20 de metri patrati pe cap de locuitor, inseamna ca cei care au intocmit planul cu pricina au pus in calcul suprafata lacurilor sau acoperisurilor din Capitala, altfel nu imi explic. Sectorul 3 are in medie 13 metri patrati pe cap de locuitor, iar Sectorul 2 undeva in jur de 12. Ei bine, cele doua sectoare sunt campioanele, daca pot sa spun asa, ale acestui trist capitol", a specificat Niculae Radulescu-Dobrogea, presedintele Eco-Civica.

PLANURI VERZI

Saptamana trecuta a fost adoptata o ordonanta de urgenta care modifica si completeaza OG nr. 195/2005, adoptata prin Legea nr. 265/2006. Ministrul Mediului, Korodi Attila, isi doreste ca pana in anul 2013 fiecarei localitati sa ii revina o suprafata de zona verde de 26 mp pe cap de locuitor. Pana la sfarsitul anului 2010, aceasta suprafata trebuie sa ajunga la 20 mp, iar pana la 31 decembie 2013, la 26 mp pe cap de locuitor. Aceasta ordonanta interzice, de altfel, lichidarea zonelor verzi existente. Sa nu uitam de cei 200.000 de platani pe care municipalitatea ii promite Bucurestiului. Potrivit afirmatiilor lui Adriean Videanu, au fost deja stabilite cu exactitate si zonele pe care acestia vor fi plantati. Sunt urmarite, se pare, arterele importante ale Capitalei. Statisticile si planurile arata bine pe hartie, dar situatia din teren este cu totul alta. Asta pentru ca peticele de verdeata si palcurile de copacei pe care le mai zaresti in Bucuresti se transforma peste noapte in blocuri-turn, parcari sau cladiri de afaceri.

CIUDATENII

Potrivit documentatiei depuse la Primaria Sectorului 1, cererea pentru intocmirea si acordarea certificatului de urbanism este semnata de Viorel Hurduc. Acesta a facut parte o buna perioada din pleiada arhitectilor primarului General al Capitalei, Adriean Videanu. "Din cate stiu eu, domnul Hurduc este in continuare seful Comisiei de Urbanism din Primaria Capitalei. De altfel, el a facut parte si din conducerea Ordinului Arhitectilor din Romania. Astfel ca sustinerea de catre Hurduc a unui proiect in Comisia de avizare tehnica de pe langa Agentia de Protectie a Mediului Bucuresti duce catre un conflict de interese", a afirmat Niculae Dobrogea.

Din pacate, Viorel Hurduc nu a putut fi contactat telefonic pentru a-si exprima punctul de vedere cu privire la proiectul de pe Bulevardul Poligrafiei. Beneficiara de pe Bulevardul Poligrafiei este SC CDIA Management SRL. Obiectul de activitate al firmei prevede: acordarea de consultatii, indrumare sau asistenta operationala pentru firme si servicii publice, proiectarea sistemului contabil, programe de eficientizare a acestuia si proceduri de control a bugetului.

Amenda pentru oxigen

Cei 70 de arbusti defrisati zilele trecute, fara avizul necesar nu au trecut neobservati. Odata savarsit insa abuzul asupra mediului, orice indreptare se vede insa dupa ani buni in care vegetatia isi reia ciclul. Andrei Chiliman, Primarul Sectorului 1 a amendat totusi SC CDIA Management SRL, firma dezvoltatoare cu suma de 800.000 de lei vechi. S-a cerut in schimb si plantarea a 12 copaci pentru fiecare arbust taiat in plus. "Am dat cea mai mare amenda pe care mi-o permite legea pentru faptul ca au taiat mai multa vegetatie decat aveau in aviz. Nu au respectat nici pe departe autorizatia pe care o aveau de la ALPAB. De altfel, sunt convins ca cei de acolo nu au verificat situatia din teren. Ei dau hartiile din birou, fara vizite la fata locului. Este posibil ca instanta sa le planga de mila dezvoltatorilor si sa le reduca amenda, noi ne-am facut insa datoria", a explicat edilul.

Sesizari

Daca aflati despre abuzurile care se fac pe spatiile verzi care apartin domeniului public al statului si despre taierea copacilor din zona in care locuiti, atat din Bucuresti, cat si din tara, puteti scrie pe adresa de mail: numaitaiaticopacii@jurnalul.ro sau puteti suna la 318.20.37; 318.20.43 sau 318.20.26.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri