Jurnalul National: UE, criticata de expertii in energie

Nici nu a fost bine anuntata strategia europeana comuna pentru reducerea efectelor incalzirii globale, ca protestele au si inceput. Diversi experti avertizeaza ca masurile ecologiste vor bulversa domeniul energetic, periclitand chiar securitatea energetica a statelor Uniunii.

Cel mai recent document care prezinta aceasta teorie si argumentele sale a fost publicat ieri de EUObserver. "Strategia Uniunii Europene de combatere a incalzirii globale intensifica vulnerabilitatea energetica a Europei, deoarece restrictiile impuse emisiilor determina companiile sa renunte la planurile de construie a unor noi centrale, potrivit operatorilor din domeniu", relateaza publicatia electronica EUObserver.

INVESTITII ANULATE

"Foarte multe proiecte de investitii au fost anulate in ultimele luni", a declarat pentru EUObserver Johannes Teyssen, vicepresedinte al Consiliului Mondial al Energiei, precizand ca doar in Germania au fost anulate planurile de construire a patru centrale termoelectrice. Teyssen, presedinte al companiei germane E.on, a facut aceste comentarii in cursul unei conferinte de presa in care a dat publicitatii un raport redactat de consiliu, o asociatie care reprezinta companiile energetice din 96 de tari.

Documentul recomanda Comisiei Europene solutii pentru gestionarea unor viitoare crize energetice. Raportul sugereaza faptul ca operatorii din domeniu manifesta reticenta fata de noile planuri de investitii, pe fondul atitudinii "rigide si dure" a Comisiei Europene fata de emisiile de carbon. Incepand cu anul 2013, companiile energetice vor fi nevoite sa participe la licitatii, pentru a li se aloca un anumit volum de emisii, iar alte industrii vor trebui sa plateasca pentru permise. Astfel de licitatii vor spori vulnerabilitatea Europei in fata crizelor energetice, a avertizat Teyssen, care se vor materializa fie sub forma intreruperii livrarilor de petrol si de gaze naturale, cresteri semnificative ale preturilor si alte situatii determinate de tensiuni internationale.

RECOMANDARI

Raportul recomanda "initiatorilor europeni de politici si jucatorilor de pe piata sa actioneze impreuna pentru a asigura livrarea de energie si pentru a atenua actualele si viitoarele vulnerabilitati". Uniunea Europeana a anuntat la inceputul lunii februarie ca tinta sa este reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20% pana in 2020, anul fata de care se raporteaza fiind 1990. In acest sens, Comisia Europeana a prezentat o serie de actiuni si un plan de masuri pentru indeplinirea obiectivelor.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri