Jurnalul National: Ţigara electronică întărește dependența psihică de fumat. Ce-i face, totuși, pe români să renunțe la fumat?

Ţigările electronice – dispozitive care produc vapori cu aromă de țigară și care conțin sau nu nicotină – sunt prezentate drept o metodă revoluționară de renunțare la fumat. Bogdana Bursuc, psiholog coordonator în Programul Național de Renunțare la Fumat spune însă că țigara electronică nu este o alternativă viabilă fumători, având și dezavantajul de a menține și chiar întări dependența psihică de fumat.

"Ţigara electronică e foarte în vogă, acum. Ca să înțelegem mai bine fenomenul, este util să plecăm de la trei premise. Unu – din toți fumătorii, 80% vor să se lase de fumat. Doi – oamenii sunt din ce în ce mai educați și mai conștienți de efectele nocive ale fumatului. Trei – apare țigara electronică. Este de înțeles de ce foarte mulți oameni sunt interesați de ea. Speră să-i ajute să se lase. Interesul pentru țigara electronică denotă interesul oamenilor de a renunța la fumat. Însă țigara electronică nu este o metodă de a renunța la fumat și nici o alternativă viabilă", spune Bogdana Bursuc.

Psihologul susține că dependența psihică, deseori mai acută la fumători decât cea fizică, nu este înlăturată de țigara electronică.

Citeste mai mult pe jurnalul.ro
 

spot_img

Ultimele știri