Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

RTV: Microhidrocentralele din Argeș evită emiterea a 30.000 tone de CO2, anual, potrivit investitorilor

Potrivit Coaliției pentru Mediu, începând cu primăvara 2011, albiile râurilor Capra, Buda, Otic, Topolog din județul Argeș și habitatele naturale protejate prin lege au fost distruse din cauza construcției de microhidrocentrale (MHC). A rezultat, astfel, o bătălie "verde": energie curată versus protecția ecosistemelor.

Investitorii spun, însă, că microhidrocentralele nu afectează mediul înconjurător.

"Orice proiect de MHC-uri este precedat de realizarea unui studiu de impact. În ceea ce ne privește, studiul de impact tratează proiectul în ansamblul său, adică toate MHC-urile înlănțuite pe râurile Capra, Buda și Otic. Studiul vizează atât apa, aerul, solul, cât și geologia, biodiversitatea, peisajul, mediul social și economic și condițiile culturale și etnice, patrimoniul cultural. Conform concluziilor desprinse din acest studiu, impactul asupra mediului este minor sau inexistent. În plus, atât legislativ cât și moral ne simțim responsabili de reabilitarea mediului în care lucrăm și vom face acest lucru în cele mai bune condiții", au declarat pentru RTV.net investitorii de la Imob Expert Consulting.

Organizațiile pentru protecția mediului spun că zona afectată de lucrări reprezintă un mediu protejat, considerat sit de importanță comunitară, sub codul “ROSCI 0122 Munții Făgăraș”.

"Natura 2000 este o rețea europeană de zone naturale protejate care cuprinde un eșantion reprezentativ de specii sălbatice și habitate naturale de interes comunitar. Ceea ce este important este faptul că la definirea acestor situri nu s-a plecat de la ideea unei protecții stricte, care să interzică activitatea umană – există localități întregi incluse în Natura 2000. În ceea ce privește construirea de MHC-uri, într-adevăr sunt regiuni incluse în Natura 2000 în care nu poți realiza astfel de proiecte – și aici mă refer la parcuri sau rezervații naturale, însă amplasamentele de pe râurile Capra, Buda și Otic nu se încadrează într-o astfel de zonă (vezi harta atașată). Legea permite construirea unei surse de energie regenerabilă pe râurile Capra, Buda și Otic, iar noi avem toate acordurile necesare în acest sens", mai spun investitorii.

Citeste mai mult pe rtv.net

spot_img

Ultimele știri