Jurnalul National: Termocentrale eco

Includerea biomasei in compozitia combustibilului utilizat de centralele termoelectrice va duce atat la
reducerea noxelor, cat si la realizarea de economii, prin vanzarea certificatelor de emisie de CO2, bani care apoi sa fie investiti tot n instalatii de mediu.

Arderea mixta a biomasei impreuna cu carbunele este o solutie de reducere a costurilor de producere a energiei electrice produsa din surse termo, in contextul reducerii cu 20% de catre Comisia Europeana a cotelor de certificate de dioxid de carbon pentru perioada 2008-2012.

Ca urmare a anuntului facut de institutia europeana, producatorii de energie din zona termo au precizat ca masura va duce la o crestere a pretului la certificatele de emisie de pe piata si in acelasi timp la obligativitatea producatorilor de a achizitiona mai multe astfel de certificate de pe piata. Atat cresterea pretului pe certificat, cat si scaderea numarului de certificate alocat fiecarui producator vor duce la cresterea pretului pe MWh de energie electrica si deci se va reflecta in preturile la consumator.

Prof. univ. dr Magdalena Matei, sefa catedrei de energetica industriala din cadrul Universitatii Valahia din Targoviste, sustine ca se pot face importante economii in privinta certificatelor de emisie de dioxid de carbon, daca se trece la arderea mixta, lignit-biomasa.

MAI CURAT

Rezultatele studiului "Reducerea emisiilor de CO2 prin utilizarea biomasei la cazanele de abur alimentate cu carbune" arata ca folosirea in diverse proportii a biomasei duce la reducerea cantitatilor dioxidului de carbon emise cu pana la 50%. Astfel, pentru varianta cea mai buna a mixului de combustibil, cu 45% lignit, 5% pacura si 50% biomasa, se emite in atmosfera cantitatea cea mai mica de dioxid de carbon, si anume 1,183 milioane tone pentru o incarcare a cazanului de 95% si de 0,87 milioane tone la un grad de umplere de 70%.

Comparativ cu situatia in care se ardea doar lignitul simplu, sunt emise in atmosfera cu 1,212 milioane tone mai putin pentru situatia cu 95% umplere si cu 0,89 milioane tone pentru varianta cu 70% sarcina a cazanului. Trecerea la combustibil mixt are si un alt avantaj, tot in beneficiul producatorilor. Astfel, daca producatorii opteaza pentru aceasta solutie, ei nu vor mai fi nevoiti sa cumpere certificatele de emisie necesare si deci vor mentine un cost pe MWh competitiv in lupta cu noile termocentrale ce se vor construi la Constanta, Borzesti, Doicesti, Galati si Braila. Un certificat de emisie este echivalentul unei tone de dioxid de carbon aruncat in atmosfera.

Economii

Prin amestecul de biomasa in mixul de ardere se obtin si economii din certificatele de emisie. Cum in ultima perioada pretul unui astfel de certificat a variat intre 10 si 30 de euro, studiul calculeaza si sumele de bani care pot intra in conturile producatorilor de energie ce trec la aceasta solutie. Astfel, pentru varianta de incarcare de 95%, la un pret de 10 euro pe certificat, economia facuta este de 12,1 milioane de euro pe an.

La 22 euro pe certificat se obtin 26,6 milioane de euro, iar pentru 30 de euro pe certificat se acumuleaza 36,3 milioane de euro anual. In varianta cu 70% grad de incarcare a cazanului se economisesc mai putini bani, dar sumele raman importante. In cazul in care pretul unui certificat va fi de 22 euro pe certificat producatorii raman cu 19 milioane euro in cont.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri