Jurnalul National: Tabara de bisnitari in centrul unui sit natural protejat de lege

Ciupercarii din doua judete ale tarii au ridicat un mic cartier in mijlocul Sitului Natura 2000-Parang, arie declarata la Uniunea Europeana ca fiind una protejata. Imaginea dezolanta, intretinuta de defrisarile masive si exploatarea albiei Lotrului, este completata de corturile improvizate ale bisnitarilor, precum si de mizeria pe care o creeaza in jur. Desi studiul de impact indica efectul negativ asupra mediului pe care il au aceste amplasamente si astfel de activitati, autoritatile au trecut prin zona, au vazut si au plecat.

Ciupercarii incep sa-si instaleze tabara la sfarsitul lunii iulie si campeaza in zona, fara drept, pana la sfarsitul lunii septembrie, acest interval fiind considerat unul de maxima productivitate. Cei mai multi sunt veniti din judetele Gorj si Hunedoara (Petrosani, Uricani) si aduc dupa ei toata familia, dar si proastele obiceiuri. "De regula, se aduna intre 400 si 700 de persoane. Nu este nimic controlat, nu exista o zona special amenajata, cu lazi de gunoi, cu toalete publice.

Acesti ciupercari perturba carnivorele mari in perioada de imperechere, arunca gunoaiele, astfel incat se formeaza baraje de deseuri pe raul Lotru", a declarat Gheorghe Deaconeasa, directorul Forest Guard, custodele Sitului Natura 2000 ROSCI 0188 Parang. Potrivit reprezentantilor Forest Guard, la sfarsitul verii, de la Obarsia Lotrului se aduna sute de tone de ciuperci, care sunt colectate contra cost de firme din Voineasa, Timisoara, Arad sau Gorj, care, mai departe, le vand italienilor ca pe o delicatesa. In padurea de la Obarsie se gasesc manatarci si galbiori, iar o familie poate aduna doar intr-o zi intre 10 si 15 kilograme, kilogramul costand si 80 de lei, daca ciupercile sunt de calitate.

Potrivit specialistilor, insasi activitatea de colectare este daunatoare, pentru ca ea se desfasoara haotic, fara limite, impiedicand astfel inmultirea speciilor. "Firmele respective trimit dube fara numere de inmatriculare, furgonete care transporta aceste cantitati impresionante si nimeni nu controleaza. Vorbim totusi de o arie protejata, declarata la Uniunea Europeana! Un studiu de impact realizat pentru aceasta zona spune ca pana si activitatile de recreere si turism au efect negativ asupra sitului. Din cate stiu eu, acele firme de colectare au contract cu Directia Silvica si proprietarii din zona, platindu-le o cota parte din incasari. Cei care incaseaza acest procent ar trebui sa amenajeze cumva suprafata, or aici s-a facut un cartier in varf de munte!", a mai spus Deaconeasa. Bisnitarii din zona sunt extrem de agresivi atunci cand sunt amenintati cu evacuarea, fiind nevoie de interventia personalului inarmat. Dar care mai poate astepta…

Citeste mai mult in Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri