Cantitatea de gaze cu efect de sera emisa pe teritoriul Statelor Unite a scazut cu 1,5% in 2006, pentru prima data din 2001, a informat miercuri Departamentul american al energiei (DoE).
Anul trecut de pe teritoriul Statelor Unite au fost emise in atmosfera 7,076 miliarde de tone de gaz cu efect de sera, din care 83,8% reprezinta emisii de dioxid de carbon, 8,6% de metan si 5,4% de oxizi de azot, relateaza AFP. Este doar pentru a treia oara din 1990 cand volumul total de gaze emise se diminueaza de la un an la altul, precizeaza DoE. Scaderea cea mai importanta se observa la emisiile de CO2, degajate de activitatile industriale si consumul energetic, si care au scazut cu 1,8% in 2006, in conditiile in care ele crescusera in medie cu 1,2% intre 1990 si 2005.
CAUZE. Departamentul american apreciaza ca aproape o treime din aceasta scadere se datoreaza "unui recul al cererii de energie in ansamblul ei, precum si a diminuarii gradului de utilizare a carbonului in productia de electricitate", datorita utilizarii in mai mare masura a gazelor naturale. Cererea scazuta de energie este cauzata in principal de "conditiile meteo favorabile, cu zile mai putin calde decat in 2005, si preturi mai ridicate ale energiei". "Emisiile de gaz cu efect de sera s-au redus cu 1,5% fata de 2005, in conditiile in care economia noastra a inregistrat o crestere de 2,9%, ceea ce inseamna ca emisiile de gaz cu efect de sera pe unitate economica s-au diminuat de fapt cu 4,2%, fapt ce reprezinta cea mai puternica ameliorare anuala din 1985 incoace", subliniaza Casa Alba intr-un comunicat. "Acest lucru ne confera o buna pozitie in graficul pentru realizarea obiectivului nostru, stabilit in 2002, de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 18% pana in 2012", mai precizeaza sursa citata. SUA nu au ratificat niciodata protocolul de la Kyoto, care fixeaza tarilor industrializate obiective clare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera pentru a lupta impotriva incalzirii climatice, aminteste AFP.
RAPORT. Informatia vine pe fondul ultimului raport ONU, prezentat recent de Jurnalul National. In document, Organizatia Natiunilor Unite someaza tarile industrializate sa aplice de urgenta programe pentru reducerea emisiilor de gaze care contribuie la incalzirea globala, intrucat acestea afecteaza mai ales popoarele lumii a treia. Organizatia arata ca la fel de afectate sunt si statele in curs de dezvoltare. Cerand masuri ferme care sa urmeze Protocolului de la Kyoto (care va deveni operational de la anul), ONU avertizeaza ca riscul unei catastrofe ecologice este mai mare ca oricand si cheama statele vestice sa adopte politici pentru reducerea emisiilor cu o treime pana in 2020 si cu cel putin 80% pana in 2050.
INDONEZIA, VICTIMA. Una dintre tarile care au avut cel mai mult de suferit de pe urma dezastrelor naturale, majoritatea cauzate de incalzirea globala, este Indonezia. Arhipelagul indonezian a pierdut in ultimii ani 24 de insule, din cauza catastrofelor naturale sau a pagubelor aduse mediului inconjurator, a declarat ieri ministrul indonezian al Afacerilor Maritime, citat de AFP. Freddy Numberi a facut acest anunt in perspectiva conferintei privind climatul pe care Indonezia o va gazdui la Bali timp de doua saptamani. Indonezia, al patrulea stat din lume ca numar de locuitori, este una din tarile cele mai amenintate de fenomenul incalzii globale. "Oamenii de stiinta au preconizat ca Indonezia ar putea pierde cel putin 2.000 de insule pana in 2030", a declarat Numberi, citat de agentia Antara. El a precizat ca 20 de insule din Provincia Riau si din Arhipelagul Kepulauan Seribu (arhipelagul celor o mie de insule) au disparut din cauza impactului pe care exploatarea umana l-a avut asupra mediului inconjurator. Alte patru insule au disparut dupa valul seismic din 26 decembrie 2004, soldat cu circa 168.000 de morti la nord de Insula Sumatra, a adaugat el. Numarul total al insulelor din arhipelagul indonezian a scazut astfel de la 17.504 la 17.480, a precizat ministrul. Conferinta de la Bali, care va avea loc in perioada 3-14 decembrie, urmeaza sa traseze o foaie de parcurs pentru procesul de negocieri menit sa prelungeasca protocolul Kyoto privind reducerea gazelor cu efect de sera.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul national