Jurnalul National: SUA nu vor limite pentru emisiile de noxe

Statele Unite incearca sa obtina sprijinul Chinei si Indiei pentru a-i impiedica pe participantii la conferinta din insula Bali sa impuna limite emisiilor de noxe, un obiectiv care contravine pozitiei oficiale adoptate de Washington.

Oficial, administratia americana militeaza pentru adoptarea unei "foi de parcurs" privind protejarea climei si pentru identificarea unui compromis in cadrul conferintei din Bali pentru incheierea unui acord care sa inlocuiasca Protocolul de la Kyoto, care expira in 2012.

"Vrem sa vedem un consens in ceea ce priveste lansarea negocierilor. Vrem sa vedem o foaie de parcurs la Bali", a declarat Paula Dobriansky, subsecretar de Stat si seful delegatiei americane la conferinta din insula indoneziana. In perioada premergatoare conferintei din Bali, administratia Bush a stabilit o serie de contacte cu oficialii chinezi si indieni in incercarea de a limita rezultatele initiativelor menite sa combata fenomenul incalzirii globale, a dezvaluit publicatia germana, citand o sursa familiarizata cu strategia climatica a Casei Albe.

IMPAS. Potrivit acesteia, Washingtonul spera ca India si China se vor pronunta in cursul lucrarilor conferintei din insula indoneziana impotriva impunerii de limite emisiilor de noxe, cel putin atat timp cat Statele Unite nu sunt de acord cu aceste prevederi cu caracter coercitiv sau atat timp cat statele occidentale nu furnizeaza asistenta financiara semnificativa pentru initiativele de protejare a mediului. In cazul in care aceasta strategie functioneaza, Statele Unite nu vor fi considerate vinovate daca negocierile din Bali intra in impas.

"Consilierii lui Bush nu doresc inregistrarea de progrese reale in urmatoarele doua saptamani", a declarat o sursa de la Washington. "Dar nici nu vor sa fie din nou aspru criticati pe plan international. In consecinta, Casa Alba cauta mijloace discrete de prevenire a limitelor obligatorii impuse emisiilor", a adaugat sursa citata. Statele Unite au pierdut recent un aliat de nadejde in cadrul strategiei de refuz a regulilor stricte de protejare a mediului, si anume Australia. Noul premier australian, Kevin Rudd, a semnat documentul de aderare la Pro-tocolul de la Kyoto imediat dupa instalarea in functie, urmand ca aces¬ta sa fie suspus dezbaterii in Parlament.

AJUTOR FINANCIAR PREA MIC

Tarile dezvoltate trebuie sa sporeasca ajutorul financiar destinat adaptarii tarilor sarace la incalzirea climatica, nivelul actual al donatiilor fiind o "insulta", potrivit unui raport al organizatiei Oxfam dat publicitatii marti, relateaza AFP. "Statele dezvoltate nu au contribuit decat cu o suma de 67 de milioane de dolari la fondurile ONU destinate ajutorarii celor mai sarace tari din lume sa se adapteze la incalzirea climaica", ceea ce este mult mai putin decat cheltuiesc americanii lunar pentru creme de protectie solara, subliniaza organizatia umanitara.

"Aceasta cifra reprezinta o adevarata insulta, avand in vedere ca tarile cel mai slab dezvoltate au nevoie de cel putin unu-doua mi¬liarde de dolari pentru a-si satisface cele mai urgente nevoi de adaptare", arata autorul raportului, Charlotte Sterrett, intr-un comunicat. Conferinta de la "Bali trebuie sa abordeze cu aceeasi fermitate si cauzele si efectele", a precizat ea.

"Chiar daca lumea ar inceta de astazi sa mai polueze, repercusiunile schimbarilor climatice se vor face simtite in continuare in viitor timp de 30 de ani sau mai mult. Iata de ce statele dezvoltate trebuie sa ajute statele in curs de dezvoltare sa faca fata acestora. Acesta va fi de altfel semnalul adevaratelor intentii de abordare a problemei", a adaugat ea.

SEMNAL DE ALARMA. Oxfam face apel in special la conferinta de la Bali "sa stabileasca un proiect menit sa identifice noi mecanisme de strangere de fonduri (…) Nu este vorba despre ajutoare, ci de a face astfel incat cei mai mari si cei mai bogati poluatori ai planetei sa suporte costurile care se rasfrang asupra tarilor celor mai vulnerabile", a continuat aceasta. Oxfam evalueaza la "cel putin 50 de miliarde de dolari pe an" costurile adaptarii la schimbarile climatice in tarile in curs de dezvoltare.

Taxi ecologic

Un taxi alimentat cu energie solara a facut ieri o escala in Bali la conferinta internationala a ONU privind schimbarile climatice, dupa ce a traversat 17 tari, printre care si Romania, pentru a atrage atentia asupra fenomenului incalzirii globale, relateaza Reuters. Taxiul lui Louis Palmer costa cat doua masini Ferrari, atinge o viteza maxima de 90 de kilometri pe ora si ar putea ramane in istorie drept prima masina alimentata cu energie solara care face inconjurul lumii. Taxiul are trei roti care tracteaza o rulota pe care se afla sase metri patrati de panouri solare. "Aceasta masina merge integral cu energie solara", a precizat inventatorul elvetian. Pana acum a parcurs 14.400 de kilometri trecand prin 17 tari. Aceasta distanta reprezinta cam o treime dintr-o planificata calatorie cu acest taxi ecologic, care, dupa ce va traversa Australia, America Latina, Statele Unite si Africa se va incheia in punctul de plecare, orasul elvetian Lucerna, anul viitor.

"Sa nu politizam incalzirea globala"

Incalzirea globala si politicile de dezvoltare au fost in centrul atentiei si la Bruxelles, unde a avut loc, zilele trecute, forumul de discutii pe teme de dezvoltare – Development Policy Forum, initiat de organizatia Friends of Europe.

Romania a fost reprezentata la discutii de europarlamentarul Corina Cretu, care a avertizat asupra pericolului politizarii excesive a subiectului. In opinia europarlamentarului roman, politica de dezvoltare globala trebuie reorientata

in functie de schimbarile aduse de incalzirea globala si consecintele acesteia, in special in privinta exploatarii resurselor de energie, numai ca schimbarile climaterice reprezinta o provocare la care doar specialistii pot raspunde in mod adecvat.

"Sunt neplacut impresionata sa vad cum un fenomen complex si inca insuficient cunoscut, care naste destule controverse in mediul academic, care nu intruneste consensul in legatura cu continutul sau stiintific, schimbarile climaterice, se transforma intr-un soi de ideologie de substitutie. Oamenilor politici trebuie sa le revina o singura sarcina: aceea de a transpune in politici publice adecvate recomandarile specialistilor", crede Corina Cretu.

Pentru mai multe informatii vizitati Jurnalul National

spot_img

Ultimele știri