Potrivit unui contract incheiat acum patru ani, intre statul roman si o firma italiana, Braila ar fi trebuit sa beneficieze, incepand cu noiembrie 2008, de o statie de epurare ultramoderna. Tot ce s-a facut intre timp a fost montarea unui panou pe care scrie “Aici se va ridica statia de epurare”. Contractul cu firma italiana a fost reziliat, iar procedura de angajare a unui nou constructor a luat-o de la capat. Termenul de finalizare a obiectivului a fost extins pina in 2010, insa putini mai cred ca proiectul va fi gata la timp.
Incepind de sambata, 1 noiembrie, Braila ar fi trebuit sa beneficieze de o statie de epurare moderna care sa protejeze Dunarea de mizeria din apele uzate scurse in canalizarea municipiului. Acesta era termenul de finalizare prevazut intr-un contract incheiat, in 2004, intre Ministerul Integrarii Europene si firma italiana Termomecanica. Numai ca tot ce s-a facut in cei patru ani scursi de la parafarea contractului in valoare de 19,48 milioane de euro a fost montarea unui panou care indica locul unde trebuie construita statia. A trecut un an, au trecut doi, a trecut si al treilea iar italienii de la Termomecanica nici macar n-au inceput sa sape fundatia. Autoritatile brailene au fost indignate iar Ministerul Integrarii Europene a rezilitat contractul. Dar, desi nu si-au facut treaba, italienii s-au simtit nedreptatiti si au dat statul roman in judecata. “In momentul de fata, procesul intre Termomecanica si Ministerul Integrarii se afla in atentia unui tribunal international”, ne-a declarat primarul Brailei, Aurel Simionescu. Tot primarul ne-a spus ca procedura de angajare a unei noi firme se afla intr-o faza destul de avansata. “S-a initiat o licitatie si s-a ajuns la evaluarea ofertelor. In citeva saptamani, s-ar putea sa stim noua firma desemnata sa construiasca statia de epurare”, ne-a informat Simionescu. Acesta este constient ca lucrarile nu vor putea incepe, efectiv, decit in primavara anului viitor dar spera ca, de data asta, noul termen de finalizare prevazut in contract, mai exact anul 2010, sa fie respectat.
20,7 MILIOANE DE EURO NERAMBURSABILI
Trebuie mentionat ca, pentru a se conforma cerintelor Uniunii Europene, ce nu concepe existenta unui oras riveran la Dunare, de talia Brailei, fara o statie performanta de epurare a apelor uzate, primaria acestui municipiu a reusit sa atraga o finantare externa nerambursabila de 20,7 milioane de euro. Consiliul Local Municipal a contribuit cu 6,8 milioane de euro, ridicind la 27,5 milioane euro suma ce s-ar fi putut investi intr-un astfel de proiect. Asta se intimpla in urma cu patru ani. La vremea respectiva, a fost organizata, de catre Ministerul Integrarii Europene, cu supervizarea unei comisii UE, o licitatie pentru gasirea unui constructor. Au participat firma italiana “Termomecanica”, firma germana “Passavant” si consortiul “Aquater” – “Athena” Grecia. Cea mai buna oferta a fost considerata cea a italienilor, care s-au laudat ca pot face lucrarea cu doar 19,48 milioane de euro. Desi expertii guvernamentali romani au atras atentia ca solutia tehnica prezentata de “Termomecanica” nu se poate implementa la un pret atit de redus, oficialii europeni – care au avut ultimul cuvant, fiindca finantarea proiectului era acoperita in proportie de 75% de UE –le-au dat contractul italienilor.
DUNAREA, UN WC PUBLIC
In momentul de fata, Dunarea reprezinta un adevarat WC public pentru Braila, deoarece toate mizeriile care ajung in canalizarea orasului se scurg direct in fluviu, fara o epurare prealabila. Cit de mizerabila este apa din canalizare trimisa in fluviu se poate simti la gura de evacuare a vechiului canal colector al municipiului. In imediata ei apropiere se afla poarta de acces in incinta unei firme private. “Sa veniti vara aici, sa vedeti duhoare de la canalul asta! Am intrat in Uniunea Europeana cu putoarea la nas”, ne-a spus un angajat al firmei in cauza.
Potrivit directorului Agentiei pentru Protectia Mediului Braila, Aurel Banuta, aceasta situatie nu mai poate continua. “Imaginea Romaniei ar avea de suferit, in relatia cu Uniunea Europeana, daca, pina in 2010, marile orase riverane la Dunare, cu peste 100.000 locuitori, nu vor avea statii moderne de epurare”, ne-a declarat Banuta.
La rindul lor, ecologistii considera ca lucrurile ar fi stat cu totul altfel, daca autoritatile s-ar fi implicat mai mult. “Pana acum, legea a fost foarte permisiva iar factorii care ar fi trebuit sa ia atitudine fata de aceste abuzuri impotriva mediului inconjurator nu au realizat importanta unei statii de epurare moderne. Intre timp, legea s-a inasprit iar autoritatile sunt obligate sa ia masuri rapide. Oricum, daca toata lumea ar fi constientizat gravitatea poluarii Dunarii, probabil ca lucrurile ar fi intrat de mult pe un fagas bun”, ne-a declarat Cornel Apostol, presedintele organizatiei ecologiste “Eco Alpex 024”.