Jurnalul National: Seism violent in Italia

Un cutremur cu magnitudinea de 6,2 grade pe scara Richter a zguduit Italia, zona cea mai afectata fiind centrul Peninsulei. Bilantul provizoriu valabil ieri la inchiderea editiei era de peste 100 de morti si 50.000 de persoane ramase fara adapost.

Orasul medieval L’Aquila, situat la o suta de kilometri de Roma, a fost cel mai afectat de seismul inregistrat ieri in Italia. Bilantul provizoriu anuntat ieri dupa-amiaza de ministrul de Interne, Roberto Maroni, indica peste 100 de morti, intre 3.000 si 10.000 de locuinte distruse si 50.000 de persoane ramase fara adapost, potrivit BBC.

Printre victime nu se afla si cetateni romani, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti, dar informatii neoficiale arata ca un copil al unui cuplu de romani ar fi pierit in urma cutremurului.

INGROZITI DE REPLICI

Autoritatile au mobilizat sute de membri ai echipelor de salvare, care cauta eventuali supravietuitori cu ajutorul cainilor special antrenati. In L’Aquila, interventia este ingreunata de tentativele populatiei de a parasi cat mai repede zona, de teama replicilor seismului.

Tot aici, pagubele materiale sunt cu atat mai semnificative cu cat centrul istoric al localitatii a fost aproape distrus. Premierul Silvio Berlusconi a decretat starea de urgenta si l-a desemnat pe seful autoritatii de protectie civila, Guido Bertolaso, coordonator al actiunilor de salvare. Premierul si-a anulat vizita in Rusia, pe care urma sa o intreprinda ieri alaturi de peste o mie de oameni de afaceri italieni, relateaza AFP. "Va trece mult timp pana vom sterge urmele acestei catastrofe", a spus Berlusconi.

De parca tragedia in sine nu ar fi fost suficienta, italienii au gasit si prilejul de a declansa un scandal. Protagonistul este un cercetator de la Institutul de Fizica Nucleara, despre care presa italiana scrie ca a avertizat autoritatile cu privire la iminenta unui seism de proportii. Giampaolo Giuliani isi baza teoria pe modul in care un gaz eliberat de scoarta terestra inainte de cutremur poate fi folosit pe post de avertisment. Data avansata de el pentru producerea seismului fusese 29 martie.

Avertismentul lui Giuliani nu a trecut neobservat de autoritatile italiene, doar ca a avut parte de o reactie cu totul diferita de cea scontata. Fizicianul s-a ales cu critici si a fost acuzat ca alarmeaza inutil populatia. Trimitere la spusele lui facuse inclusiv actualul coordonator al operatiunilor de salvare, Guido Bertolaso, care vorbea la 31 martie despre "acei imbecili care se distreaza sa dea stiri false".
 

spot_img

Ultimele știri