Jurnalul National: Protest Greenpeace: Guvernul, criticat pentru importurile de porumb modificat genetic

Organizatia ecologista Greenpeace a criticat ieri, dur, Guvernul Tariceanu pentru ca nu a finalizat procedurile pentru interzicerea cultivarii porumbului modificat genetic MON810, planta care produce propriul pesticid toxic pentru sanatate si pentru mediu.

Greenpeace arata ca in acest fel se incalca legislatia in domeniu, care cere evaluarea riscurilor organismelor modificate genetic (OMG) si a pesticidelor, pe termen lung, si realizarea de studii pentru regiunile biogeografice din Romania.

„Nu exista nici un studiu pe termen lung care sa dovedeasca siguranta porumbului pesticid MON810 pentru sanatatea oamenilor si pentru mediu, iar domnul prim-ministru se face ca ploua cand vine vorba sa il interzica. I-am cerut in scris sa ne spuna daca va interzice porumbul MON810 si n-a raspuns. Acest porumb a invadat tara fara sa fie realizat vreun studiu de siguranta pentru regiunile biogeografice din Romania. Acest soi a fost evaluat doar in tarile vest-europene, unde a si fost interzis in mai multe state, fiind considerat periculos. Cred ca domnul Tariceanu se joaca scump pe sanatatea noastra,” a spus Myrto Pispini, coordonatorul campaniei, Greenpeace International.

Bio da, nu OMG

„Anul acesta nu am primit subventii, desi acestea ne-au fost promise mai mereu. Cred ca Guvernul se uita mai degraba la Washington decat la Bruxelles, de vreme ce vrea sa ii faca fericiti pe americanii de Monsanto care au creat si detin OMG-urile. Agricultura ecologica ofera mancare sanatoasa si protejeaza mediul. Romania are sanse mari sa se afirme pe piata europeana cu produsele bio, nu cu OMG-uri pacatoase pe care nu le vrea nimeni”, acuza reprezentantul Bio Romania, Willy Schuster.

In 2008 au aparut culturi ilegale

„Culturile ilegale de porumb MG au aparut deja in acest an, iar Ministerul Agriculturii da vina pe erori umane si ascunde locurile culturilor pentru ca nu este capabil sa tina situatia sub control. Anul acesta s-au cultivat mii de hectare cu MON810 fara sa fi avut posibilitatea sa protejam culturile de contaminare. Nu se stie daca mamaliga de pe masa va fi modificata genetic sau nu. Este regretabil ca demersurile ministrului Mediului pentru interzicerea MON810 s-au impotmolit in influenta Ambasadei SUA. Speram ca viziunea acestuia sa fie dusa la bun sfarsit”, a incheiat Dan Craioveanu, membru al Grupului GRINDA pentru conservarea valorilor rurale.

Greenpeace si Asociatia Fermierilor Bio Romania si GRINDA, cer prim-ministrului Calin Popescu Tariceanu sa se ocupe personal de aceasta problema si sa interzica importul si cultivarea MON810.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri