Jurnalul National: Propuneri stupide pentru Legea Mediului

O dezbatere publica despre salvarea spatiilor verzi s-a dovedit a fi ieri un subiect neinteresant pentru edili. La discutia care a avut loc la Ministerul Mediului nu a venit decat o reprezentanta a Uniunii Consiliilor Judetele, care a avut o propunere stupida, de a lua in calcul si pamantul din ghivecele de flori de pe aliniamentele stradale atunci cand va fi calculat spatiul verde pe cap de locuitor.

Discutiile pe tema modificarii Legii Mediului, mai exact a Ordonantei 195/2005, astfel incat pe nici un spatiu verde sa nu se mai poata construi n-au prea fost trecute pe lista de prioritati a autoritatilor responsabile de calitatea aerului si a mediului in care traim. La dezbaterea de ieri organizata de Lucia Varga, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului, avand ca tema modificarea legislativa astfel incat zonele verzi sa nu mai fie transformate in santiere, n-a venit mai nimeni. Exceptie a facut o reprezentanta a Uniunii Consiliilor Judetene, care a propus ca si terenurile extravilane ale oraselor sa fie transformate in spatii verzi. Insa cea mai socanta propunere a sa a fost cea referitoare la modalitatea in care sa se numere metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Si anume sa se ia in calcul si pamantul din ghivecele cu flori de pe aliniamentele stradale. Suna incredibil, dar a fost o propunere, respinsa, evident.

"Am decis ca pana la sfarsitul lui 2010 fiecare localitate trebuie sa aiba 26 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor. Aceasta obligatie va intra in atributiile fiecarei autoritati locale, iar ministerul va asigura finantarea proiectelor si va controla ducerea acestora la indeplinire", a spus Varga.

ABUZURI. Principala modificare va fi aceea ca actele administrative sau juridice emise sau incheiate cu nerespectarea prevederilor Ordonantei vor fi lovite de nulitate absoluta.

"Daca facem o comparatie cu anul 1990, jumatate din spatiile verzi au fost distruse. Articolul 71 din Ordonanta 195/2005, pe care vrem sa-l modificam in sedinta de miercuri a Guvernului, a dus numai la abuzuri, multe parcuri au fost degradate", a adaugat secretarul de stat. Autoritatile locale au la dispozitiei 90 de zile, de la data intrarii in vigoare a actului normativ, pentru a realiza un program in care sa fie evidentiate etapele de realizare a celor 26 de metri patrati pe cap de locuitor.

"Dupa 90 zile, Garda Nationala de Mediu va incepe controalele la autoritatile locale, care risca amenzi intre 35.000 si 40.000 lei pentru incalcarea prevederilor din noua Ordonanta", a precizat Lucia Varga.

In ceea ce priveste amenzile pentru persoanele fizice care nu respecta prevederile, acestea sunt cuprinse intre 10.000 si 15.000 lei.

DEMERS. Paralel cu initiativa celor de la Ministerul Mediului, saptamana trecuta in Senat a fost adoptata propunerea legislativa initiata de senatorul Marius Marinescu pentru modificarea Legii 24 din 2007. Astfel, a fost interzisa emiterea autorizatiilor pentru constructiile si amenajarile pe orice tip de spatii verzi prevazute in planul urbanistic general. Urmeaza ca aceasta sa fie supusa spre aprobare si la Camera Deputatilor.

Copaci taiati!
Zeci de arbori dispar aproape zilnic de pe spatiile verzi ale Capitalei. In Piata Romana, in rond, in statia de autobuze 300, 226, 133 era pana acum cateva zile umbra. S-au taiat din curtea imobi-lului de langa ASE patru copaci plus unul din curtea cladirii de pe colt.

De asemenea, in Parcul Herastrau, in spatele Expoflora, a fost taiat recent un copac pentru ca terasa din zona sa poata fi extinsa iar spatiul verde betonat. A taia un pom intr-o zona monument istoric, este aproape imposibil, dar de multe ori interesele primeaza. O alta defrisare masiva a avut loc zilele trecute la Piata Presei Libere 3-5 unde au fost secerati aproximativ 100 de copaci pentru a se construi un ansamblu de birouri.

Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri