Jurnalul National: Politici verzi mai rapide – europeni mai sanatosi

Economii ale costurilor de sanatate de pana la 25 miliarde de euro s-ar putea realiza in fiecare an in Europa daca Uniunea Europeana ar opta imediat pentru politici de mediu mai puternice, arata un nou studiu publicat de ONG-urile de mediu si de sanatate.

Raportul, comisionat de Health and Environment Alliance (HEAL), Climate Action Network Europe (CAN-E) si WWF, analizeaza beneficiile pentru sanatate pe care le-ar aduce reducerea poluarii atmosferice, daca Uniunea Europeana nu ar intarzia sa creasca obiectivul de reducere a emisiilor domestice de gaze cu efect de sera de la 20% la 30% pana in 2020.

Cercetarile arata ca o crestere a obiectivului de la 20% la 30% reducere, care este in concordanta cu recomandarile Grupului Interguvernamental de Experti in Schimbari Climatice (IPCC), ar determina economii estimate la 6,5-25 miliarde de euro pe an, rezultate dintr-o mai buna sanatate a cetatenilor.

Estimarile se bazeaza pe evaluarile economice legate de pierderea sanatatii si a vietii, de zilele de lucru pierdute si de costurile de spitalizare. Cercetarile arata, de asemenea, ca trecerea la un obiectiv de 30% va aduce reduceri ale numarului de internari de 8.000 pe an, iar cele ale zilelor de lucru pierdute de 2 milioane pe an.

Aceste economii de sanatate sunt un plus in raport cu beneficiile scenariului existent al Uniunii Europene de 20% reducere. Raportul arata ca ridicarea obiectivului la 30% reducere ar determina o crestere a economiilor cu pana la 25 miliarde de euro, iar 48% reducere ar insemna o crestere de la 51 la 76 miliarde de euro.

Genon Jensen, director executiv al Health and Environment Alliance, spune: "Datele arata in mod concret ca actiunea de control al incalzirii climatice prin reducerea emisiilor de CO2 si a altor gaze cu efect de sera aduce mari beneficii sanatatii. Chiar si numai acest potential constituie o cauza in sine pentru o trecere imediata la un obiectiv de reducere de 30% a emisiilor domestice de gaze cu efect de sera in cadrul Europei pana in anul 2020".

Raportul Comisiei Europene de evaluare a impactului estimeaza ca la ora actuala 369.000 de oameni decedeaza prematur din cauza poluarii aerului, iar aceste decese premature impreuna cu medicatia si ingrijirile medicale se ridica la 3%-9% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene.

"Pana acum discutiile cu privire la schimbarea climatica au fost in jurul costurilor pentru industrie si economie, in timp ce costurile pe care societatea le suporta ca urmare a poluarii atmosferice au fost mult neglijate", adauga Delia Villagrasa, Senior advisor al WWF. " Este esential sa ne dam seama ca masurile de promovare a surselor de energie ecologice si reducerea consumului de combustibili fosili nu vor contribui numai la combaterea schimbarii climatice, dar mai ales vor reduce poluarea aerului si vor imbunatati calitatea vietii cetatenilor europeni."

Actuala dezbatere referitoare la pachetul Clima si Energie al UE, care reprezinta un set de masuri menite sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera in Europa, ii da Uniunii Europene posibilitatea de a arata calea de urmat pentru a mentine incalzirea globala sub pragul critic de 2°C, comparativ cu nivelurile preindustriale. ONG-urile solicita Uniunii Europene sa fie ambitioasa si sa ridice nivelul de reducere a gazelor cu efect de sera la 30% pana in anul 2020.

"Raportul demonstreaza in mod concret ceea ce oamenii de stiinta, economistii, oamenii din mediul academic au spus deja: actiunea de combatere a schimbarilor climatice aduce numai scenarii de castig. Obiective mai severe inseamna de fapt un castig pentru planeta, pentru sanatatea cetatenilor europeni si pentru industrie prin reducerea costurilor de control al poluarii aerului", a declarat Tomas Wyns, ETS Policy Officer, Climate Action Network Europe.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri