Jurnalul National: Pelerinaj pe bicicleta

Copiii nevoiasi, ai caror parinti nu au posibilitati sa le cumpere ravnita bicicleta, precum si cei care nu se pot bucura de plecarea intr-o excursie scolara sau nu au cu ce sa mearga in tabara au parte de o vacanta mai frumoasa printr-o forma inedita de pelerinaj pusa in practica de preotul paroh al Bisericii "Toma Cozma" din Iasi, Mihai Margineanu. Preotul a organizat calatorii cu bicicleta la manastirile din apropierea Iasiului, punand la dispozitia celor doritori biciclete. Destinatiile au fost Manastirea Bucium, unde copiii l-au ascultat pe parintele staret care le-a vorbit despre icoanele pretioase, si Manastirea Vladiceni, aflata la circa 10 kilometri de Iasi, "o manastire care a renascut din propria cenusa", dupa cum a precizat parintele Margineanu.

"Copiii saraci, ai caror parinti au posibilitati materiale reduse, se bucura foarte mult ca au si ei ocazia sa se plimbe cu bicicleta si, totodata, afla lucruri noi despre valorile credintei si ale vietii spirituale. Noi le oferim la parohie si alte posibilitati de recreere, cum ar fi clubul de sah, vizionarea de spectacole, de diapozitive, asa incat cei care nu au sansa sa aiba o vacanta normala, sa mearga la mare sau la munte, primesc astfel o compensatie. Este ca o infuzie de demnitate pentru ei", a spus preotul. Parohia "Toma Cozma" din Iasi scoate o foaie duminicala prin care ii informeaza pe enoriasi cu privire la activitatile ce sunt initiate.

Inainte de plecarea la drum, parintele rosteste "Rugaciunea pentru calatorie" si, dupa ce primesc un instructaj in ce priveste circulatia pe bicicleta, pornesc cu totii in coloana. Printre copii se strecoara uneori si tineri sau oameni in varsta. "Le spun sa respecte distanta intre ei si sa nu se grabeasca." Pelerinii pe bicicleta sunt insotiti in fiecare calatorie de un om al parohiei care are permis auto si care cunoaste regulile de circulatie si toti din grup au consemnul sa nu il depaseasca pe acesta. L-am intrebat pe preot de ce aceasta forma inedita de pelerinaj. "Nu e costisitor, este ecologic si sanatos. Mersul cu bicicleta iti da posibilitatea unei confruntari interesante cu tine insuti. Pentru ca este un grup, are loc si o socializare a participantilor, pe langa cunostintele cu privire la religie capatate. Prin actiunea lor – tinerii atrag atentia ca le pasa atat de sanatatea lor, cat si de a celor din jur.

Este un mijloc de educatie ecologica potrivit si cand e sub patronajul bisericii se bucura de un gir al credibilitatii mai sporit", a completat parintele Margineanu. Dar un astfel de pelerinaj aduce uneori in prim-plan si situatii comice, altele de-a dreptul dramatice, dar care in final arata ca cei care participa isi schimba mentalitatea, devenind mai buni.
La primele pelerinaje de acest tip, copiii au pornit de-a dreptul ca la un concurs, punandu-l la grele incercari pe insotitorul de la parohie, care aproape ca nu a mai putut sa-i ajunga. Insa o intamplare oarecum nefericita a demonstrat ca participantii au devenit mai buni si au stiut cum sa reactioneze evlavios, cu bunatate. Cu toate ca un biciclist din coloana avea prioritate, acesta s-a ciocnit cu automobilul unui tanar. Soferul a avut un comportament inadecvat, a injurat si a cerut daune.

Fara a lua numarul masinii si fara a cere socoteala asupra faptului ca pelerinii cu bicicleta erau nevinovati, ei au strans bani si i-au dat automobilistului nemultumit pe nedrept suma de 30 de lei, din saracia lor, si s-au indreptat multumiti de fapta buna spre locatia de suflet stiuta.

Citeste mai mult in Jurnalul National
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri